Viva Valencia!

Viva Valencia!

Homokos strandok, azúrkék tenger, egymást érő építészi műremekek, múlt és jövő találkozása, mediterrán életérzés, télen is kellemes klíma – csak néhány az ezerarcú Valencia felfedezése mellett szóló megannyi érv közül. Spanyolország harmadik legnagyobb városába ráadásul ma már gyorsan és olcsón eljuthatunk a Ryanair közvetlen járatával.

Már fentről, a landoláshoz ereszkedő gép ablakából is látszik, érződik: sokszínű, élénk, nyüzsgő tengerparti nagyváros Valencia. Azt pedig már leszállás után, a gépből kiszállva konstatálhatja a pesti hűvösből érkező utazó: itt még télvíz idején is tavasz van, kellemes 20 fok körüli hőmérséklet a jellemző. Gyorsan le tehát a nagykabáttal, és cél a város!

A repülőgépből is kiszúrható és szemet gyönyörködtető, de persze lentről igazán csodálatos a Jardín del Turia, amelyet méltán tartanak Európa egyik legszebb parkjának. Az elterelt Turia folyó medrében is zöldellő, 110 hektáros terület Spanyolország legnagyobb városi parkja, amelyet nemcsak a turisták, hanem a helyiek is szeretnek és örömmel „használnak”. Szinte egész nap futó, sétáló emberek, önfeledten játszó gyermekek sokasága népesíti be a hatalmas zöld területet, ahol egymást érik a kisebb tavak, szökőkutak, sportpályák, kávézók.

Ahogy az óriási park, úgy Valencia világhíres Művészetek Városa is felvillanyozza a turistákat – s aligha csak elsőre, a sokadik látogatásra is. Valencia óvárosa és a Nazaret tengerparti körzet között létesített több mint 350 ezer négyzetméteres területen öt híres, ultramodern, extravagáns épületegyüttes áll. Itt látható az űrhajó formájú opera, a Zsófia Királyné Művészeti Palota (Palau de les Arts Reina Sofía).

Ahogy itt szinte minden, a lenyűgöző opera is Santiago Calatrava valenciai tervező munkája, aki Antoni Gaudí ornamentális művészetét vette kiindulási pontnak. Egyszerűen elvarázsolja az embert a Calatrava által alkalmazott tiszta fehér beton és a Gaudí-féle összetört csempék harmonikus egysége. Nem kevésbé látványos a talán leginkább egy óriási szemre emlékeztető mozi és planetárium, a Félteke (L’Hemisféric). A következő állomás a tudományos múzeum, majd a Lugas (L’Umbracle), amely alatt különleges növényeket láthatunk. Ugyanitt kapott helyet a hatalmas, magas üvegfalairól felismerhető, a tengerek, óceánok élővilágát bemutató Oceanografic, amely a maga nemében Európa legnagyobbja, például cápák között, alatt sétálhattunk az üvegfalú folyosókon. A különleges „kerület” gigantikus méreteiről sokat elárul, hogy a művészetek és tudományok városának része a L’Agora rendezvénycsarnok, amelyben akár 6000 fős koncerteket és sporteseményeket is rendezhetnek.

Az újváros után jöhetnek a történelmi városrészek! Óvárosi sétánk során az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy Valenciát a rómaiak alapították, majd később a mórok alatt virágzott fel. Az évszázadok során pedig minden egyes nemzet, népcsoport nyomot hagyott a városon. A Plaza de la Reinán, Valencia vallási központjában például a XIII. században a főmecset helyén építettek székesegyházat. Úgy tartják, hogy a Szent Grál – vagyis a kehely, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott – ötszáz évig a valenciai katedrálisban volt. Érdemes megnézni a katedrálist, hiszen különösen szép. Messziről látni, ahogyan kimagaslik az épületek közül a különleges harangtorony, az El Micalet – amely Valencia egyik jelképe, sok ajándéktárgyon és képeslapon is látható. A székesegyház mellett található a római fórum romjaira épült, XVII. századi Basilica de la Virgen de los Desamparados, ami ingyenesen megnézhető. S ha már a székesegyház környékén járunk, mindenképp érdemes sétát tenni a Casco Antiguo és a Barrio del Carmen városrészben: szűk, kanyargós, labirintusszerű utcákban, hangulatos, régi épületekben gyönyörködhetünk.

Valenciában jól tesszük, ha időt szánunk a Selyem Múzeumra is, hiszen a látogatókat beavatják ott a hagyományos selyemszövés titkaiba, és selyemruhák sokaságát lehet megcsodálni. Már csak azért is érdemes útba ejteni ezt a múzeumot, mert a selyemnek fontos szerepe van a város múltjában. Az 1482–1548 között épített valenciai Selyembörze, azaz a Tőzsdepalota Valencia legismertebb látványosságai közé tartozik. Európa egyik legszebb, legfontosabb és legépebb állapotában megmaradt gótikus épületeként 1996 óta az UNESCO Világörökség része a XV. századi selyemcsere (La Lonja). Az óvárosban persze megannyi más csodával is találkozhat az ember. Valencia két megmaradt városkapujának egyike például a Torres de Serranos. 1392–1398 között, a város erődítményrendszerének részeként építették, és egyes források szerint Európa legnagyobb gótikus kapujának számít. A Torres de Serranos börtön volt sokáig, ünnepségeknél, fesztiváloknál pedig diadalívként szolgált. Számos szintjét megmászva, 140 lépcső leküzdése után a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Csodás élményben lehet része a turistáknak Valencia egyik legjelentősebb templomában, a Szent Miklós-templomban is. Az épület a 2016-ra véget ért restaurálás után visszanyerte régi pompáját: a XV. századi gótikus stílusú épület és a XVII. századi barokk freskók, a 2000 négyzetméter felületű kupola lenyűgözi a látogatókat.

Nem véletlenül lett az UNESCO Világörökség része a templom. A Valenciát felfedezőknek érdemes ellátogatniuk a számunkra talán kissé szokatlan Fallas Múzeumba is. A tavaszköszöntő fallas ünnepség a valenciai közösségek hagyománya, talán a mi busójárásunkhoz hasonlítható. A felvonulással is egybekötött ünnepség részeként helyi művészek, kézművesek hatalmas bábukat készítenek, amelyek olykor aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak.

Szafari a városban

A városnézés után jöhet valami egészen másféle program. Például egy szafari Valenciában! Igen, akár ez is lehetséges – mi ott voltunk, tanúsíthatjuk. A Bioparc egy olyan innovatív állatkert, ahol a látogatók úgy érezhetik, mintha nem lennének korlátok. Ketrecek, korlátok helyett ugyanis folyók, tavak, sziklák választják el az állatokat a látogatóktól, az állatok ráadásul sokkal nagyobb helyen mozoghatnak. Az emberek számára óriási élmény ez, az állatok pedig sokkal inkább otthon érezhetik magukat, mint más állatkertekben élő társaik. Európában csak öt hasonló, erre az elvre épülő állatkert létezik. Kihagyhatatlan program, ha gyerekekkel megyünk Valenciába!

Madárparadicsom

Másféle természeti csodák is akadnak Valenciában. A várostól alig tíz kilométerre található például a La Albufera: egy csodálatos, hatalmas tó, amelyet egy keskeny, homokos földnyelv választ el a tengertől. A tó a vándorló madarak paradicsoma.

S ha már tenger! Valenciában járva vétek lenne kihagyni a strandolást. A fürdőzésre vágyóknak a bőség zavarával kell megküzdeniük, mert egymást érik a szebbnél szebb partszakaszok. A Saler és a Devesa strandok az Albufera természeti park közelében találhatók. A Salernek közel 6 km-es, jó minőségű aranyhomokos tengerpartja van.

A valenciai strandok királynőjének is nevezett kék zászlós, lehető legjobb minőségű strandon saját tapasztalatokat is szerezhettünk. Fehér homokos parton sétáltunk a dűnék között az azúrkék víz mellett, amit később a káprázatos, tenger feletti étteremben, a Marina Beach Clubban tálalt fenséges ebéddel koronáztunk meg.

A menü pedig mi más is lehetett volna, mint a spanyol gasztronómia legjellemzőbb fogása, a garnélarákos paella, amelynek ízeit élvezve bőven jutott idő arra is, hogy a szemünk előtt elterülő várost fentről is megcsodáljuk.

Szöveg és fotó: Urbán Györgyi

Köszönet az útért a Visit Valenciának!

 

 

 

 

The post Viva Valencia! appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás