Algarve, egy falatnyi Portugália

Algarve, egy falatnyi Portugália

Algarve Portugália legdélebben elhelyezkedő történelmi tartománya, melynek központi városa Faro, ahová 2017 márciusa óta közvetlen repülőgépjárattal utazhatunk Budapestről.

A sűrűn épített, arab hatást keltő hófehér házakat körülölelő hatalmas sziklafalak és az égszínkék víz varázslatos látványa vonzza Algarve tartományába a turistákat. A homokos és sziklás tengerparton való ejtőzés mellett számos program vár ránk, például csónakázási lehetőség, amely során a gigantikus sziklák rejtette barlangot fedezhetjük fel, és a lagúnák nyújtotta felejthetetlen látvány szemtanúi lehetünk. Emellett számos túraösvény várja az aktív turistaközönséget.

A sportkedvelő turisták számára jó hír, hogy Algarve területén igen fejlett a golfturizmus. Európa legjobb golfpályái közül több tucat létesítmény várja a játszani vágyó vendégeket. Ezek között van olyan, ami szinte közvetlen a tengerparton van, és olyan is, ami a fenyő- és fügefaligetekben kapott helyet.

A szálláslehetőségek skálája igen széles, az olcsó hostelszobák és vendégházak mellett számos 4-5 csillagos luxushotel is rendelkezésre áll. A part mentén is mindenki talál az igényeinek megfelelő helyet a pihenésre, hiszen a vendéglátóegységekkel zsúfolt partszakaszoktól távolabb találhatunk olyan partszakaszt is, ami a turisták által egyáltalán nem látogatott, így azok is élvezhetik a tenger nyújtotta látványt, akik tényleg nyugalomra és teljes kikapcsolódásra vágynak nyaralásuk során. Algarve mellett szóló érv az is, hogy egyáltalán nincsenek fizetős strandok.

Algarve egyik legfőbb természeti látványossága a Szent Vince-fok, a hatalmas sziklafal csúcsán álló világítótoronnyal. Ettől pár perc sétára egy XIV. századi kolostor romjait nézhetik meg az arra járók.

Algarve városainak turisztikai kínálata igen sokszínű. Silves a rengeteg történelmi emlékéről híres város, itt található a tartomány legszebb állapotban fennmaradt vára is, és a közvetlen mellette álló gótikus stílusú Sé katedrális, ami a környék legkiemelkedőbb egyházi épülete. Faro, Portugália vezető tengerparti nyaralóhelye, a tartomány központja. Az óváros macskaköves sikátorai és a mellette elhelyezkedő kikötő fiatalos éjszakai élete egyaránt kihagyhatatlan minden látogatónak. A város érdekessége az Igreja do Carmo templom, aminek csontkápolnáját az egykori szerzetesek koponyái és csontjai díszítenek, ezzel szokatlan látványt nyújtva a turistáknak. A tartomány jelentős városai még Lagos, Tavira, Portimao.

Ami a terület gasztronómiáját illeti, a portugál konyhát alapvetően befolyásolja az Atlanti-óceán, hiszen a halételek a helyi éttermek alapköve, ezen belül is a szardínia és a tőkehal, de a kagylóételek és a tengeri herkentyűk is gyakori elemei az étlapoknak. Ezen kívül a borok, a sajtok és a hagyományos sütemények is fontos szerepet töltenek be a gasztronómiában. A kávéfogyasztás kultúrája és rituáléja az olasz szokásokhoz hasonlítható, az itteniek sem sietik el a kávézást. A portugálok nem háromszor étkeznek egy nap, hanem általában ötször, de megesik, hogy hatszor is, mert gyakran beiktatnak még egy éjjeli vacsorát is, ez a ceia. Érdekesség még, hogy sokszor utolsó fogásként tálalják a levest, ha esetleg a vendég éhes maradt volna. Hagyományos levesük a caldo verde, azaz a káposztaleves és a Spanyolországban is népszerű gazpacho, a hideg zöldségleves.

Összegezve, Algarve kihagyhatatlan célpont a tengerpart és a halételek szerelmeseinek. Mind az aktív, mind a passzív turisták számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtanak a lagúnák, a barlangok és az óvárosok magával ragadó szépsége. Egy biztos, Portugália senkit sem hagy unatkozni.

Tanács Kornélia Lilla

The post Algarve, egy falatnyi Portugália appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás