Best of Mátra Gyöngyösön

Best of Mátra Gyöngyösön

Geszti Péter életműve pezsdíti fel a friss, gyümölcsös mátrai borok zamatát szeptember 14-e és 16-a között a Mátrai borvidék fővárosában, Gyöngyösön. A Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál hétvégéjén nemcsak a Best of Gesztire, hanem mások mellett a Honeybeast, a New Level Empire és Rácz Gergő koncertjeire is bulizhatunk.

A Rapülők, a Jazz+Az, a Gringó Sztár és a Létvágy legnépszerűbb dalait egy pohár üde mátrai borral a kezünkben hallgathatjuk a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál háromnapos ünnepén, Gyöngyös történelmi belvárosában, a Fő tér épületei között, ahol a legkiválóbb mátrai borászok kínálják majd boraikat. Közben olyan sztárok koncertjei szórakoztatnak bennünket, mint a már említett Geszti Péter, a Honeybeast, a New Level Empire, Rácz Gergő vagy Oszvald Marika. A programok péntek délutántól vasárnap estig zajlanak, a kínálatban gyermekműsorok is szerepelnek, de a legkisebbek kegyeit keresik majd a vidámparkban is, sőt, a szüret oldtimer mezőgazdasági gépeinek kiállítását is élvezni fogja az egész család.

A fesztivál különleges alkalmat kínál baráti társaságok, munkahelyi közösségek számára is, amelyek a XIX. Görgényi László főzőversenyen, a Borvirtus elnevezésű ügyességi vetélkedőn vagy akár a madárijesztő-szépségversenyen is megmérethetik magukat. A programok pénteken és szombaton retrodiszkóval zárulnak, a borudvarban pedig az idén fennállása negyvenedik évfordulóját ünneplő Mátra Művelődési Központ csoportjai mutatkoznak be. Természetesen nem marad el a vásár sem, és a kiváló borokhoz illő étkek bőséges választékát is megtalálják hazánk második legnagyobb területű történelmi borvidékének központjában, Gyöngyösön, a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál alatt, szeptember 14-e és 16-a között.

Túraajánlatok:

Augusztus:

Kékesi körtúra a fák hűvös árnyékában

Kékestető–Sötét lápa-nyereg–Gabi halála–Pisztrángos-tó–Vörösmarty turistaház–Mátraháza–Kékestető

10,4 km, 300 m szintemelkedés

Túraidő: 3 óra

Jelzések: kék sáv, kék +, piros +, piros sáv, kék sáv

Kékestetőről az országos kék jelzésen indulunk el Sirok irányába. A dózerút keresztezése után rögtön balra térünk le (bár érdemes kis kitérővel továbbhaladni a kék jelzésen egészen a Sas-kőig, ahol az I. világháborúban elesett turistáknak állított emlékműtől gyönyörű kilátás nyílik Parád, valamint Markaz irányába), a kék kereszt jelzésre, amelyen egy jellegzetes mátrai „kőfolyást” és a csak nevében rémisztő Gabi halálát keresztezve érjük el a Pisztrángos-tavat. Itt frissítő forrás, esőbeálló, valamint tűzrakó hely is található (pisztráng nem). A megérdemelt pihenő után a piros + jelzést követve kiérünk a Vörösmarty turistaházhoz. Innen a kék sáv jelzésen (a műút keresztezése után balra), gyönyörű bükkerdőben érjük el Mátraházát. Mátraházától Kékesig szintén az országos kék jelzésen jutunk vissza, amely a Déli sípálya vonalán halad, de ha fáradtak vagyunk, busszal is felmehetünk Kékestetőre. Természetesen a túrát kezdhetjük Mátraházáról is.

Szeptember:

„Vidróczki nyomában”

Mátraszentistván–Mátraszentlászló–Piszkéstető–Bőgős-rét–Mátraszentimre–Narád-oldal–Mátraszentistván

Táv: 6 km, szintemelkedés: 190 m
Túraidő: 2 óra
Jelzések: kék sáv, piros sáv, zöld sáv

A túra kiindulópontja a Vidróczki csárda, mely a Mátrát és az észak-magyarországi vármegyéket rettegésben tartó betyár nevét őrzi. Kodály Zoltán a Mátrai képek című munkájában örökítette meg nevét. A kényelmes körtúra érinti a három „Szent falut”, melyek nevüket 1938-ban vették fel.

Tipp: Piszkéstetőről folytathatjuk utunkat Galyatetőre a kék sáv jelzésen. A Bőgős-rétről Mátraszentimrébe a piros + jelzésen is eljuthatunk, így a Szénégetők útja tanösvény táblái alapján érdekes információkat tudhatunk meg a Mátra növény- és állatvilágáról, erdőgazdálkodásáról.

Programajánló:

Szeptember 1. Bányásznap, Gyöngyös
Szeptember 8. Mátra Kör Országúti Kerékpárverseny
Szeptember 8. Vadrózsa Teljesítménytúra, Rózsaszentmárton
Szeptember 8-9. Mátra Mountain Bike Maraton, Mátraszentistván
Szeptember 14-16. Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál
Szeptember 22. Markazi Szüret
Szeptember 22-23. Fájdalmas Szűzanya Búcsúja, Gyöngyös
Szeptember 28. Mátrafüredi Erdészeti Nyílt Nap
Szeptember 29. Szüreti mulatság, Szurdokpüspöki

 

 

Forrás