Extrém hőhullám Ausztráliában

Extrém hőhullám Ausztráliában

Miközben Európa magasabban fekvő részein több méteres hóval kellett keményen megküzdeni az elmúlt napokban, addig Ausztráliában extrém hőség tombol, több városban az eddigi melegrekord is megdőlt.

Megszületett Ausztrália legmelegebb átlagos hőmérsékletre vonatkozó rekordja is: december 27-én az országos átlag 40,19 °C volt. Ezen a héten azonban a hőmérséklet néhány helyen már az 50 °C-ot is elérte.

A november óta tartó szokatlan hőhullám nem csak az emberi szervezetet teszi próbára, hanem az állatpopulációt sem kíméli. A pápaszemes repülőkutyák majdnem harmadát – ez közel 23 ezer egyed – elpusztította a 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet Cairns városában, ahol a fákról tömegesen potyogtak le a denevérfajhoz tartozó pápaszemes repülőkutya tetemei.

Előrejelzések szerint a meleg tovább folytatódik. A keleti nagyvárosok lakói az óceán partján keresnek enyhülést, ugyanis az előrejelzések szerint Sydney strandján 30 fok körüli melegre lehet számítani, a 60 kilométerrel arrébb fekvő nyugati külvárosokban viszont 45 fokos forróság várható.

Forrás