„Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” címmel nyílt interaktív kiállítás

„Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” címmel nyílt interaktív kiállítás

A „Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című interaktív kiállítás 2019-ben, a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján érkezett Budapestre.

Engedd, hogy Leonardo művészete magával ragadjon!

Amerikai turnéja és többszázezer látogatója után március 8-án Nőnapon Magyarországra érkezett a XV. századi zseni több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. A budapesti Élményüzem 1000 m²-én levő kiállítása 2019. március 16-tól szeptember elejéig nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardót, hanem ezerarcú tudósként és legendaként.

Leonardo 1452-ben született Toszkánában, egy firenzei nemes és egy fiatal vidéki leány törvénytelen gyermekeként. Vér szerinti apja és mostohaanyja nevelte egy rövid ideig. Mivel ebben az időszakban a törvénytelen gyermekek jelenléte a nemesek otthonában még nem volt elfogadott, Leonardo hamarosan édesapja közeli birtokára költözött, Vinci területére, ahonnan a mester neve is származik.

A XV. században élt mestert a történelem csodálatos elmeként, különc művészként és briliáns feltalálóként is ismeri. Kiállításon a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatják meg. A reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul kellene szelniük Európát a látogatóknak. Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg.

Az utolsó vacsora című festményének látogatásához ma is hónapokkal korábban kell az időpontot lefoglalni. Övé az utókor által leginkább feldolgozott és ismert portréja cím is, ezt a párizsi Louvre-ban található Mona Lisa című festményével érte el.

A művész nem csupán a festészet vagy a szobrászat iránt érdeklődött: Leonardótól nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul háborúellenes látásmódjának merőben ellentmondva számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, a Sforza herceg és a Borgiák számára. A “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhat a látogató, melyeket 4 témaköré csoportosítják: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés. Ezeket egy mai olasz tudóscsoport Da Vinci eredeti rajzai alapján állította össze olyan anyagokból, amik Leonardo idejében is elérhetők voltak. Nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók számítógépes szimulációkkal.

Leonardo da Vinci a lineáris perspektívát használta. Sokat tanulmányozta, hogyan lehet ábrázolni a háromdimenziós tárgyakat sík felületen: amikor azok közelebb vagy távolabb, és amikor erős fényben vagy félhomályban vannak. Leonardo da Vinci művei bizonyítják, hogy ismerte és használata az aranymetszés szabályát. Az ötágú csillaggal és az aránytanulmánnyal a reneszánsz korban sokan foglalkoztak köztük Leonardo is. Az ötágú csillag szárai ugyanúgy ennek a harmonikus aránynak engedelmeskednek, mint a Vitruvius-tanulmány emberi alakjának testformái. Az aranymetszés megtalálható szinte minden állati és növényi természetes formában, a zenében, az építészetben és a képzőművészetben.

Jegyzeteit tükörírással írta, amelyeket így csak tükörből lehet elolvasni. Azóta a bal kezes tükörírást „Leonardo-kézírásnak” hívják. Sőt a legenda szerint képes volt az egyik kezével írni, a másikkal pedig rajzolni egy időben.

Különleges eseményt is rendeznek a kiállítás területére: az általános iskolások körében méltán népszerű ottalvós élménytanulási sorozat, a Da Vinci pizsamaparti helyszíne lesz a kiállítás, a tervek szerint a zárásig több alkalommal is. Nyáron pedig napközis táborokat szerveznek a kiállítás területén múzeumpedagógusok részvételével szintén a Da Vinci Kids tévével együttműködésben, izgalmas tematikával. A kiállítás családi feladatlapja érdekes kvíz kérdésekkel Leonardo da Vinci életéről szintén a kiállítás ismereteinek elmélyítését és a gyerekek élménytanulását segíti.

Interaktív a kiállítás a találmányokat számítógépes szimulációval kipróbálhatják a látogatók és VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetünk.

A video- és az audio guide pedig bemutatja, hogy a többszáz évvel ezelőtti találmányok a mai mindennapi használati tárgyaink alapjául szolgáltak. Ingyenes múzeumpedagógia előadásokkal is készülnek a szervezők a csoportok részére.

A kiállítás a korábbi helyein 23 országban volt jelen, és tömegeket vonzott, a magyarországi szervezők is 100.000 látogatót várnak a tárlat 6 hónapja alatt.

További információ a kiállításról: ITT.
Helyszín: Central Passage, 1061 Budapest, Király u. 8-10.

Forrás