Mi vár az utazási irodákra? Már az Európai Bizottság is lépéseket sürget

Mi vár az utazási irodákra? Már az Európai Bizottság is lépéseket sürget

Mekkora mozgástere maradt az utazási irodáknak, milyen megoldást ad a jog a vis maior esetekre? Erre kereste a választ dr. Firniksz Judit, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértője.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőjének tapasztalatai szerint számos utazási iroda nem mondja le a járvánnyal érintett területekre tervezett utakat, hanem átütemezi, vagy egy szabadon beváltható vouchert ajánl fel az utasoknak. Az Európai Bizottság számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályozás uniószerte aránytalan kockázatot hárít az utazásszervezőkre, éppen ezért arra hívja fel az európai utazókat, hogy fogadják el a felajánlott, későbbi utazásokra beváltható opciókat. A szakértő hangsúlyozza: különösen azok a prudensen működő entitások kerülhetnek szorult helyzetbe, amelyek az előlegeket és saját egyéb likvid forrásaikat már a szezon kezdete előtt arra fordították, hogy utasaik számára lekössék a megfelelő minőségű szállásokat és személyszállítási lehetőségeket.

Az szakértő főbb megállapításai:

  • A vonatkozó Kormányrendelet szerint, ha az utazó mondja fel a szerződést, akkor az általános szerződési feltételek szerinti bánatpénzt köteles megfizetni, de a részvételi díj ezen felüli része visszajár számára.
  • Az utazó csak akkor jogosult a teljes részvételi díj visszakövetelésére, ha a Kormány az utazásra nem ajánlott országok közé sorolja az érintett célállomást, vagy annak közvetlen környezetét.
  • Számos utazási iroda választja azt a megoldást, hogy a közeljövőben a járvánnyal érintett területekre tervezett utakat nem mondja le a vis maior klauzulára hivatkozással, hanem átütemezi, vagy egy szabadon beváltható vouchert ajánl fel az utasoknak.
  • Már az Európai Bizottság számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályozás uniószerte aránytalan kockázatot hárít az utazásszervezőkre.
  • Különösen igaz azokra a prudensen működő entitásokra, amelyek az előlegeket és saját egyéb likvid forrásaikat már a szezon kezdete előtt arra fordítják, hogy utasaik számára lekössék a megfelelő minőségű szállásokat.
  • Kiemelt desztinációk – így Hollandia, Olaszország – esetén a jó minőségű szállások díjának akár 100%-át is jóval előbb ki kell fizetni, így akár az előlegeket meghaladó összegben merültek fel az utazási irodáknál költségek.
  • Az Európai Bizottság arra kéri az európai utazókat, hogy fogadják el az utazásszervezők által felajánlott, későbbi utazásokra beváltható vouchereket.
  • A szakértők szerint a likviditás fenntartása az ágazat számára létkérdés, az elsüllyedt költségeket ellensúlyozó állami támogatás mellett az ágazati szabályok átmeneti időszakra történő módosítása is mozgástérhez juttathatná a felmondási hullám terheit viselő utazásszervezőket.

Forrás