Ne rohanjon Ausztriába, karanténba jöhet vissza!

Ne rohanjon Ausztriába, karanténba jöhet vissza!

Alapvető félreértés terjedt el az osztrák-magyar határnyitás kapcsán.

Az a hír terjedt el, hogy végre szabadon utazhatunk Ausztriába és onnan vissza, miután az operatív törzs október 19-ei sajtótájékoztatóján elhangzott, megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába. Annyi tény: Magyarországról korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott. Ezt a hírt pedig az utazók hajlamosak voltak úgy értelmezni, ahogy szívük szerint szerették volna.

De mivel a bizonytalanság a legrosszabb, a biztonság kedvéért Az Utazó a Külügyminisztérium Konzuli szolgálatától kért pontos tájékoztatást. Ott azt mondták, a hazaút határrendészeti részével kapcsolatban az ORFK az illetékes és azon belül is a Hegyeshalmi határátkelő a biztos pont. Ahol készségesen és kedvesen – a magas hazai COVID halálozási számot is megemlítve – azt közölték, hogy Ausztria felé ugyan szabad az út, de visszafelé továbbra is áll a több napos karanténkötelezettség.

Ez alól csak az a kivétel, ha valaki 30 kilométerre lakik a határtól és 30 kilométerre megy a határ másik oldalára rendszeres jövedelemszerzés céljából, vagyis munkavállalóként megy és jön Magyarország, illetve Ausztria között, illetve, ha a munkáltató által igazolható alkalmi munkavégzésre indul útnak, és onnan érkezik vissza. Így minimum október 31-ig továbbra is ezzel kell számolni.

Forrás