Titkos alagutak, túra a föld alatt, Nápoly rozsdásodó kincsei

Titkos alagutak, túra a föld alatt, Nápoly rozsdásodó kincsei

Nemcsak az autók szerelmeseinek, de nekik igazán ajánlott Nápoly egyik kevéssé ismert látványossága: egy alagútrendszer, amely a történelem során volt menekülőút és roncstelep is.

Nápoly legnagyobb terének, a Piazza del Plebiscitónak a két legfőbb látványossága az azt közrefogó királyi palota és a bazilika. Pedig a tér közelében, egész pontosan harminc méterrel alatta van egy harmadik, igen elképesztő látnivaló is: a 160 éves Bourbon-alagút, amiben 1900-as évekbeli autók és motorok porosodnak – hívta fel a figyelmet a Totalcar, a kevéssé ismert, különös látványosságra.

A cikk szerint a Bourbon-alagút biztonsági okokból épült, ugyanis II. Ferdinánd nápoly-szicíliai király szeretett volna egy menekülő útvonalat, ami összeköti a királyi palotát egy katonai bázisponttal.  Később aztán, a harmincas években tároltak itt csempészautókat, de volt itt menedék, és katonai kórház is. Néhány évvel ezelőtt végül megnyitották az alagutakat a látogatók előtt, akik nem csak a földalatti létesítményt, hanem az otthagyott megannyi öreg, rozsdás, poros járművet is megtekinthetik.

Forrás