Málta akár 200 eurót is fizet a turistáknak, ha közvetlenül a helyi szállodáknál foglalnak

Málta akár 200 eurót is fizet a turistáknak, ha közvetlenül a helyi szállodáknál foglalnak

Pénzügyi hozzájárulást kaphatnak azok a turisták, akik a nyári szünetre Máltára utaznak és szállásukat olyan 3, 4 vagy 5-csillagos hotelben, közvetlenül a helyi szállodáknál foglalják, melyek részt vesznek a programban – mondta pénteken Clayton Bartolo turisztikai miniszter.

Sajtótájékoztatón Bartolo elmondta, hogy a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) 3,5 millió eurót különített el arra a programra, amely júniustól mintegy 35 000 turistát érinthet. Az MTA ötcsillagos szállodák foglalása esetében 100 eurós, négycsillagos szállodák esetében 75 eurós, háromcsillagos szállodák esetében 50 eurós támogatást biztosít személyenként minimum 3 éjszakás tartózkodás esetén, de kizárólag abban az esetben, ha közvetlenül a szállodánál vagy annak saját foglalási rendszerén keresztül történt a foglalás. Ez a támogatás nem vonatkozik azokra, akik szállásukat közvetítőkön keresztül, legyen az iroda vagy online szállásfoglaló portál (pl. booking.com), foglalják.

A program első fázisában azoknak a szállodáknak, amelyek részt kívánnak venni a programban, jelezniük kell érdeklődésüket a Máltai Turisztikai Hivatal felé. Ennek határideje április 16. A programban résztvevő szállodának (amint megállapodtak a turisztikai hivatallal) az MTA által biztosított támogatással megegyező összegeket kell garantálnia, ami azt jelenti, hogy az ötcsillagos szállodában tartózkodó turisták 200 euróra, a négycsillagos szállodában tartózkodók 150 euróra, a háromcsillagos szállodában pedig 100 euróra jogosultak (a létszámkorlát erejéig).

A támogatást közvetlenül a szálloda adja majd a turistáknak, amit az utasok a szállodán belüli további szolgáltatásokra tudnak felhasználni, azaz szállásra, étel- és italt fogyasztásra, valamint egyéb a szállodában igénybe vehető kiegészítő szolgáltatásokra. Bartolo miniszter elmondta, hogy az utazókat megpróbálják arra ösztönözni, hogy Gozo mellett döntsenek, ezért a testvérszigeten a fentiekkel azonos kategóriájú szállodákban szobát foglaló turisták támogatása 10% -kal magasabb lesz. A programban való részvételre nyitott máltai és gozói szállodák az MTA-nál április 16-ig regisztrálhatnak.

A turisztikai miniszter bejelentett egy további 3 millió eurós támogatási keretet, melyet azokra az utazásszervezőkre szánnak, akik Máltát és Gozót utazási célállomásként programozzák és reklámozzák, de kifizetésre csak abban az esetben kerülhet sor, ha az irodák szervezésében meg is érkeznek az utasok a szigetekre. Az összeget marketing és egyéb ösztönzőkre fordítják. Bartolo miniszter úr elmondta, hogy számos nagy szolgáltatóval már folynak a tárgyalások Európa-szerte, és az MTA körülbelül 75 megállapodást már alá is írt utazásszervezőkkel, köztük a Tui, a VisitEurope, a Sunspot, a Chevron és az On The Beach társaságokkal.

Mindkét program a nemrégiben bejelentett, 20 millió eurós turizmusélénkítő segélycsomag részét képezi, amellyel a kormány a nyári hónapok előtt szándékozik megsegíteni a megtépázott turisztikai ágazatot. A tervek szerint Málta június 1-jétől üdvözölheti újra tömegesen a külföldi turistákat.

Forrás