Elektromos lakóautót építettek Hollandiában

Elektromos lakóautót építettek Hollandiában

Az eindhoveni műszaki egyetem diákjai építettek egy „teljesen önellátó”, napenergiával működő elektromos lakóautót, és le is tesztelik egy nagyjából egy hónapos, 3000 kilométeres úton – írja a Sky News nyomán a Telex.

A cikk szerint a csapat Eindhovenből indul, és a spanyolországi Tarifa tengerparti üdülőjéig meg sem áll, ugyanis a futurisztikus járgányt még csak azért sem kell megállítani, hogy elektromos töltőpontokon feltöltsék. A diákok európai körútra indulnak, érintik majd Brüsszelt, Párizst, Bordeaux-t és Madridot is a végállomás előtt.

A Stella Vita névre keresztelt járművet a tetején lévő napelemek táplálják, és képes annyi energiát nyerni a napból, hogy egy napsütötte napon akár 730 km-t is megtehet, miközben a diákok zuhanyozhatnak, tévézhetnek, tölthetik a laptopjaikat, és kávét is főzhetnek maguknak. Amikor a jármű leparkol, a teteje felcsúszik, és további napelemeket lehet rajta kihajtani az energiagyűjtéshez. Ekkor a napelemes felület 17,5 négyzetméterre nő meg. A végsebessége 120 km/óra.

Forrás