A Zsolnai régió csodás helyeivel várja a magyarokat

A Zsolnai régió csodás helyeivel várja a magyarokat

Budapesten a Szlovák Intézetben mutatkozott be a szlovák Zsolnai Régió. Erre a területre, ahol a Kis- és Nagy Fátra húzódik, ritkábban mennek túrázni a magyarok, pedig Sona Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi vezetőjének előadása szerint nagyon is érdemes megismerni ezt a vidéket.

Fotó: Urbán Györgyi

Hegycsúcsokon álló váraival, sebes folyóival, természeti kincseivel és egyre bővülő turisztikai kínálatával a Zsolnai régió mára Szlovákia második legtöbbet látogatott térsége lett. Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy a Zsolnai régióban található, és az ország összes turistaösvényeinek és kerékpárútjainak negyede ezen a vidéken kanyarog. A kiváló természeti adottságok, túrázási lehetőségek, a minőségi szolgáltatások, a számos síközpont, élményfürdő, gyógyfürdő és kulturális látnivaló évente több mint 800 ezer vendéget vonz. Iveta Chabadová, a Zsolnai turisztikai régió igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egymást érik a csodás kastélyok, nemesi kúriák a Csehországgal és Lengyelországgal határos, folyókkal szabdalt, hegyekkel övezett észak-szlovák térségben.

A térség megismerését, a jó túraterv elkészítését segíti az a most bemutatott könyv, amit a régió szépségeiről, látnivalóiról írt Pusztay Sándor, aki szerint Európa közepe is itt van, egészen pontosan Kékellőn.

A középkori várak és kastélyok kedvelőit olyan látnivalók várják, mint az Árva folyó melletti sziklabércen magasodó Árva vára (a Thurzók reneszánsz sasfészke), a Vág fölötti sziklaormon álló Sztrecsény vára, a Zsolnalitvai vár, vagy Zsolna város látványossága, Budatín vára.

A Nagy-Fátrában fekvő kis falu, Vlkolínec pedig szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, ezért az UNESCO kulturális világörökségi listájára is felkerült. Ma már turisztikai attrakció, de a helyi tutajosok ősi mesterségét idézi a tutajozás a térség sebes vizein, a Vágon és mellékfolyóján, az Árván (Orava).

Árva legszebb része a Nyugati-Tátra és annak árvai része, amit Roháčeként ismerünk. A monumentális Roháčei-völgyet hegyek koszorúja veszi körül, ez a vidék a Magas-Tátra Nemzeti Park része. A szlovák–lengyel határ mellett fekvő Oravice pedig jelentős gyógyhatással bíró termálvizeiről és gyönyörű fekvéséről híres.

A Zsolna környéki falvakban találkozhatunk a népi építészet emlékeivel is. Szakrális hely az UNESCO világörökség részeként jegyzett 15. századi gótikus fatemplomot is érdemes megnézni Turdossinon.

A sajtótájékoztatón a tradicionális zenéről a Zubereci Falumúzeumból érkezett a Janostin család gondoskodott.

Forrás