Sí- és téli túraparadicsom: csúcsélmények a Magas- és az Alacsony-Tátrában

Sí- és téli túraparadicsom: csúcsélmények a Magas- és az Alacsony-Tátrában

Magas- vagy Alacsony-Tátra – egyre megy, ha azt nézzük, hogy mindkét hegyvonulat parádés élményeket kínál a téli utazóknak. És ami különösen örömteli, nem csak azoknak, akik síléccel kelnek útra. Azoknak is, akik családostul a téli hegyormok szépségében gyönyörködve, a friss, tiszta levegőt beszippantva sétálva, túrázva vagy szánkózva szeretnék jól érezni magukat a magaslaton.

A nevekből ugyan arra következtethetnénk, hogy egy hegység két részéről van szó, valójában a Tátrától délre fekvő Alacsony-Tátrát (Nízke Tatry) földrajzilag nem tekintik a Szlovákia és Lengyelország határán fekvő, a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatának számító Tátra részének. Igaz is, a két hegységcsoportot a Vág völgye elszakítja egymástól.

Fotó: Marek Hajkovsky

Élményturmix a Magas-Tátrában

Ha a Magas-Tátrába érkezünk, Tátralomnicon (Tatranská Lomnica), Ótátrafüreden (Starý Smokovec) és a Csorba-tónál (Štrbské Pleso) a csodálatos panoráma mellett tökéletes minőségű, hosszú sípályák és kiváló felvonók garantálják a síelés örömét, miközben az aprés-ski élmények is teljessé teszik a napot. Ha pedig csak a havas hegycsúcsok hangulatára vágyunk, irány a libegős kirándulás a Tátra második legmagasabb pontjára, a 2634 méteres Lomnici-csúcsra. Hasznos tudni, hogy Tátralomnicra elővételben kedvezménnyel juthatunk az egy- és többnapos síbérletekhez a www.gopass.travel-en.

Fotó: Marek Hajkovsky

A fárasztó nap végén pedig jöhet a relaxáció egy tátrai wellnessben, vagy a csobbanás élménye az Aquapark Tatralandiában, a trópusi klímában és a tengervízben. De emellett a Magas-Tátrában a szánkózás élménye is megadatik, ha mondjuk a Tarajkáról Ótátrafüredre indulunk. A tátrai táj végtelen nyugalmát is átélhetjük, amikor valamelyik mesébe illő hegyi házikóban megpihenve, a kandallóban pattogó tűz lángját nézve merengünk a távolba. A Lomnici-csúcs (Lomnický štít) alatti romantikus, napsütötte, lenyűgöző lejtőkön a gyerekes családok, valamint az egyéni síelők, a bátor freeriderek találják meg a számításukat, míg a Csorba-tónál (Štrbské Pleso) a Maxiland síiskolákban a kezdők sajátíthatják el barátságos és professzionális közegben a sportág alapjait. Mellettük a tanulók és a gyerekes családok számára ideális kék pályás lejtők várják a kevésbé profikat Ótátrafüred (Starý Smokovec) síközpontjában is.

Fotó: Marek Hajkovsky

Kihagyhatatlan élmény az is, amikor a felvonón hódítjuk meg az 1840 méter magas Soliskót, ahonnan a csodálatos magas-tátrai csúcsok mellett még az Alacsony-Tátrára is rálátni a Kráľova hoľától egészen a Chopokig. Bővebb információk a tátrai központokról a www.slovakia.travel, a www.vt.sk vagy a www.regiontatry.sk

Síparádé az Alacsony-Tátrában

A Chopok lábánál fekvő Jasná az Alacsony-Tátra téli Mekkája, amely a baráti kirándulások, a családi utazások mellett a szenvedélyes síelők igényeit is mindenben kielégíti. Nem véletlenül, hiszen a Jasná, a síaréna az elmúlt években több jelentős felújításon is átesett már: korszerű, kabinos felvonókat építettek, kiszélesítették a lesiklópályákat, a műhó előállításához rendkívül korszerű, mesterséges havat előállító rendszert helyeztek üzembe, mellette pedig síiskolákat is nyitottak. A Szlovákiában a legnagyobb síközpontnak számító Jasná idén is több újdonságot készített az új szezonra. Miközben a Pretekárska sípálya a szezontól a Világkupa győzteséről, Petra Vlhováról lett elnevezve, kibővül a sífutópályák kínálata, sűrűbb lesz az ingajárat, és emellett a Deménvölgy községgel és a Liptó régió helyi idegenforgalmi szervezetével való együttműködésben a közlekedésben és a parkolásban új koncepció biztosítja a forgalom sűrűségének csökkenését a Deménvölgyben.

Fotó: Marek Hajkovsky

Miközben a síelők egyik kedvenc szlovákiai hegyén, a Chopokon a felvonórendszert egy modern, 15 személyes kabinos felvonó is gazdagítja, fontos tudni, hogy már a Chopok déli és északi oldalát is komplett felvonórendszer köti össze. A síparadicsom ráadásul nincs is messze, hiszen a Jasná (Nízke Tatry) központ a magyar határtól mindössze kétórás autóútra található. Megérkezve pedig több mint 50 kilométernyi, különböző nehézségi fokozatú sípálya várja a síelőket, a freeridereket és a gyermekes családokat.

A jégből faragott csoda üzenete

Fotó: Marek Hajkovsky

Ha pedig egy, évente megismételhetetlen és feledhetetlen élményre vágyunk, a siklóval induljunk a Tarajkára (Hrebienok), ahol az ember alkotta legnagyobb téli tátrai attrakció, a minden esztendőben más híres dómot megelevenítő Jégdóm és annak jégszobrai ragadják magukkal a látogatót. Az idei év talán még a megszokottnál is különlegesebb monumentális jégépítménye az El Camino zarándoklat végállomásául szolgáló Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyház több mint kétszáz tonna jégtömbből kifaragott mása lesz. Olyan ikonikus részletekkel, mint a templom homlokzatán elhelyezkedő, nem túl feltűnő kör, az ómega és alfa görög szimbólumok ábrázolásával, ami valami régi lezáródását és egy új kezdetét szimbolizálja. Utalva a Covid-járvány végének reményére. De látható a zarándokok jelképe, a Szent Jakab-kagyló és a jégtemplom előtt Szent Jakab szobra is, természetesen jégből megformázva november 19.-től egészen a szezon végéig.

Forrás