Robbanásszerű növekedést jósol a Turisztikai Világtanács

Robbanásszerű növekedést jósol a Turisztikai Világtanács

Növekedési pályára állt a turizmus, az elkövetkező évtizedben három új munkahelyből egy az ágazatban jöhet létre az Utazási és Turisztikai Világtanács (World Travel & Tourism Council, WTTC) előrejelzése szerint – számolt be a a turizmus.com,

A cikk szerint a WTTC szakértőinek becslései alapján az utazási és turisztikai ágazat teljesítménye 2032-ig évente 5,8 százalékkal nő majd, és eléri a 14,6 billió USD-t. Ez a növekedési ráta több mint kétszerese lesz a világgazdaság évi 2,7 százalékos növekedési ütemének. Ezáltal tíz éven belül 126 millió új munkahely jön létre az ágazatban, amelynek részesedése 11,3 százalékot fog kitenni a világ GDP-jéből.

Rögzítették: 2021-ben megkezdődött a szektor fellendülése, a GDP-hez való hozzájárulása jelentős mértékben, 21,7 százalékkal nőtt és meghaladta az 5,8 billió USD-t. A járvány előtt, 2019-ben 10,3 százalékkal járult hozzá az ágazat a GDP-hez (9,6 billió USD), majd 2020-ban a felére, 5,3 százalékra esett vissza a mutató (4,8 billió USD). Tavaly világszerte több mint 18 millió új munkahely jött létre a szektorban, ami 6,7 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Forrás