A Zselici Csühögőtől a gyógyító Mária-kövekig – A legszebb magyar erdők túrázáshoz

A Zselici Csühögőtől a gyógyító Mária-kövekig – A legszebb magyar erdők túrázáshoz

Itt a tavasz, hát kalandra fel! Nem is kell más, mint egy túracipő, mellé praktikus viselet, térkép vagy telefon GPS-szel, és már indulhatunk is a hazai hegyek-völgyek felfedezésére, ami igazán kellemes és egészséges hétvégi programnak ígérkezik.

Pilisi Parkerdő

Forrás: https://visitvisegrad.hu

A Budapest tágabb környezetében elterülő erdőségek évente 25 millió látogatót vonzanak, hazánkban páratlan népszerűségüket részben a főváros közelségének, részben pedig a földrajzi adottságok, a látnivalók és a túraútvonalak változatosságának, illetve a kiváló infrastruktúrának köszönhetik. 1969 óta az állami tulajdonú Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területhez tartozik többek között a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, nem utolsósorban a Pilis erdői, így olyan országszerte ismert túracélpontok is, mint a Rám-szakadék, a prédikálószéki kilátó, a Kárpát-forrás, a Holdvilág-árok, a kirándulók és a téli sportok szerelmesei által is kedvelt Dobogókő környéke, valamint a Normafa, a Budakeszi Vadaspark és a visegrádi fellegvár. Az összesen 1000 kilométernyi jelzett gyalogos turistaúttal és 330 kilométernyi kijelölt kerékpáros útvonallal rendelkező Pilisi Parkerdő a vadvilágát tekintve is gazdag, a hatalmasra nőtt fák között gímszarvasok, dámvadak, őzek, muflonok és vaddisznók élnek.

Mecseki Parkerdő

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

A Pécs városa felett magasodó Mecsek hegység és a közelben fekvő dombság, a Zselic régóta kedvelt úti cél a bakancsos természetjárók körében, hiszen erdőségeik túraútvonalakkal sűrűn hálózottak, növény- és állatviláguk lenyűgöző, míg az ösvények mentén száznál is több forrás, tizenkét tanösvény, számos pihenőhely és négy kilátó – köztük a Sós-hegyi kilátó és a tubesi János-kilátó – várja a kirándulókat. A legszebb mecseki tájakon keresztülvezető turistautak Pécsről könnyen megközelíthetők, a Misina csúcsán álló pécsi tévétorony, az Éger-völgy, és a Dömör-kaput az állatkerttel összekötő, mindössze 570 méter hosszan zakatoló kisvasút környéke is kedvelt kirándulóhely. Kisvasút azonban nem csak itt működik, a szomszédos Zselicben ugyanis 1901 óta rója a kilométereket a Zselici Csühögő, amely az Almamellék és Sasrét közötti, egyedi panorámát nyújtó völgyben közlekedik – indulás előtt azonban fontos tájékozódni, mert májusig pályafelújítási munkák tartanak. Aki pedig még több izgalomra vágyik, feltétlenül keresse fel a Mecsextrém Parkot, ahol erdei kötélpályák mellett bobpálya is üzemel.

Gemenci erdő

A Duna–Dráva Nemzeti Park egyik legszebb és legismertebb része a Duna jobb partján, Bajával szemben terül el. Magyarország legnagyobb, 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdeje európai viszonylatban is egyedülállónak számít, s mivel néhány szeglete az emberek számára megközelíthetetlen, számos nagyvad búvóhelyéül szolgál. Gemenc ismert lakói közé tartoznak a vaddisznók, a dámszarvasok és az őzek, a legnépszerűbbek mégis a gímszarvasok, amelyek a szeptember eleji párzási időszak során valóságos hangversenyt adnak az erdő mélyén. A legtöbb ideérkező ugyanakkor nemcsak a szarvasbőgésre kíváncsi, hanem felkeresi az erdei vasutat, a dunai hajóállomást, a tanösvényeket és a pörbölyi Ökoturisztikai Központot is, amely a bakancsos és a kerékpáros turisták, sőt a vízitúrázók számára is kiindulási pontként szolgál. A javarészt fűzfafélék és nyárfák alkotta erdő az év minden napján egyedi látványt és hangulatot kínál, nyár elején azonban a Dunához közeli része teljes egészében víz alá kerül.

Bükkszentkereszti erdők

A Bükki Nemzeti Park kapujában bújik meg Magyarország második legmagasabban fekvő települése, a tengerszint felett 583 méterrel található Bükkszentkereszt, amelyet szebbnél szebb erdőkkel borított hegyek ölelnek körül. Ám ezek a kőrisekkel, gyertyánokkal, juharokkal és bükkfákkal teletűzdelt hegyoldalak nem csupán a gyönyörű panorámáról, illetve a remek túrázási lehetőségekről gondoskodnak, hanem különböző – elsősorban légzőszervi – megbetegedésekre előnyösen ható, rendkívül tiszta magaslati levegőt is kínálnak az itt kirándulók számára. Az alig ezer lelket számláló község környéke mindemellett kőzettani és ásványtani szempontból is egyedülálló, nem beszélve arról, hogy Bükkszentkereszt rejti az ugyancsak gyógyító erejűnek tartott Mária-köveket, amelyeket belföldi és külföldi turisták ezrei keresnek fel minden évben. Hasonlóan sok látogató érkezik a falut körülvevő erdőkbe a Bükk-vidék egyik legszebb üdülőhelye, a túrázók és a pihenni vágyók körében is népszerű Hollóstető közelsége miatt.

Farkas-erdő

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, Sárvár közelében fekvő erdő igazi túraélményt kínál, ráadásul számos olyan nevezetességet rejt, amely évszázados történettel bír. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbjének mélyén található a több száz évesen kidőlt tanúfáiról ismert banyafai kirándulóhely, a közelmúltban újjáépített Mária Terézia-forrás, a csodálatos kilátást nyújtó Scherg Lőrinc-kilátó, valamint egy 120 esztendeje érintetlen erdőrész, az Őserdő, amelynek felső szintjét két és fél évszázada álló kocsányos tölgyek, alsó szintjét százéves gyertyánok, hársok és bükkfák alkotják.

A XIII. századbeli tulajdonosáról, a Farkas családról elnevezett területen ezenfelül egy gombaismereti és egy erdőismereti tanösvény is kialakításra került, előbbi részletesen foglalkozik a gombák és a gombagyűjtés megismertetésével, utóbbi pedig az erdők világát és az itt dolgozó erdészek munkáját mutatja be a látogatóknak.

Boruzs Álmos

Forrás