Könnyebbé válik a vízumköteles utazás az EU-ba

Könnyebbé válik a vízumköteles utazás az EU-ba

Az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a schengeni vízumeljárás digitalizálására, ezzel felváltva a vízumbélyeg használatát, és lehetővé téve azt, hogy a kérelmezők az európai online vízumplatformon keresztül interneten nyújtsák be vízumkérelmeiket.

A vízumkérelmezés még mindig hosszadalmas és nagymértékben papíralapú eljárást jelent, amelynek során a kérelmezőknek utazniuk kell azért, hogy benyújthassák kérelmüket, majd pedig átvehessék a vízummal ellátott útlevelüket. Ez az utazók és a tagállamok számára egyaránt költséges megoldás. Számos tagállam már lépéseket tett a vízumkérelmezés online környezetbe helyezése érdekében, de a megvalósítás mértékében eltérések vannak közöttük. Csak néhány tagállam biztosítja az online fizetés lehetőségét. Ezek az eljárások emellett a Covid19-világjárvány idején is problematikusnak bizonyultak, amikor a kérelmezők a korlátozások miatt nem tudtak a konzulátusokra utazni, hogy benyújtsák vízumkérelmüket.

Az új migrációs és menekültügyi paktum célul tűzte ki a vízumeljárás 2025-ig történő teljes körű digitalizálását. A digitalizáció lehetőséget kínál a vízumkérelmezési eljárás hatékony módon történő javítására azáltal, hogy csökkenti a tagállamokra, illetve a kérelmezőkre háruló költségeket és terheket, miközben hozzájárul a schengeni térség biztonságának fokozásához.

A vízumkérelmezési eljárások schengeni térségen belüli harmonizálása és egységesítése segít majd megelőzni az úgynevezett „vízum-shopping”, vagyis annak kockázatát, hogy a kérelmezők a tényleges célország helyett olyan schengeni országba nyújtsanak be kérelmet, amely a vízumkérelmek gyorsabb feldolgozását teszi lehetővé. A vízumeljárás digitalizálása csökkenteni fogja a hamisítás, a csalás és a lopás veszélyének kitett fizikai vízumbélyegek jelentette biztonsági kockázatokat is. Emellett a mai javaslat összhangban van a közszolgáltatások korszerűsítésének és digitalizálásának ösztönzésére irányuló általános uniós megközelítéssel is.

A digitalizáció megkönnyíti a schengeni vízum kérelmezését, és maga a vízum is biztonságosabb lesz.

Forrás