További fennakadások lehetnek sztrájk miatt több nagy brit repülőtéren

További fennakadások lehetnek sztrájk miatt több nagy brit repülőtéren

Újabb többnapos sztrájkot kezdtek több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány továbbra sem teljesítette béremelési követelésüket.

A brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottainak munkabeszüntetés-sorozata az egész karácsonyi és újévi utazási időszakra kiterjed: szakszervezetük december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig hirdette meg az akciót. A brit belügyminisztérium a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késések, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat.

A karácsonyi sztrájkok idején mindazonáltal nem voltak nagyon jelentős fennakadások, mivel a kormány katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képzett ki a határrendészeti feladatok ellátására. A UK Border Force végzi a brit határállomásokon – a repülőtereken, a kikötőkben és a nemzetközi forgalmú pályaudvarokon – az útlevelek ellenőrzését.

Nagy-Britannia csaknem három éve kilépett az Európai Unióból, így az EU-országokból érkezőkre ugyanazok a beléptetési szabályok érvényesek, mint a világ más térségeiből beutazókra. A sztrájkok nem érintik a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőtereket, amelyekre a Magyarországról beutazók többsége érkezik. Sztrájkolnak viszont a határrendészeti dolgozók London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyekre szintén közlekednek járatok Magyarországról. A munkabeszüntetési akció kiterjed emellett Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőtereire.

Ágazati előrejelzések szerint a sztrájksorozat teljes időszakában várhatóan kilencezer menetrendszerű és charterjárat száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén. A londoni belügyminisztérium kéri, hogy a Nagy-Britanniába készülők ellenőrizzék légitársaságuknál, utazási irodájuknál vagy túraszervezőiknél járataik indulását. A tárca javasolta, hogy az erre jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptetőkapukat (eGates). (MTI)

Forrás