Panonska Vas: természetközeli kényeztetés egy pannon apartman faluban Szlovéniában

Panonska Vas: természetközeli kényeztetés egy pannon apartman faluban Szlovéniában

A szépséges Muravidéken, a természet lágy ölén született meg a 2021-ben a múlt értékeit felidéző pannon falu a Panonska Vas.

Az apró település tíz, muravidéki tradíciók szerint tervezett, náddal fedett, téglából, gipszből és agyagból épült, modern felszereltségű villájában, illetve apartmanházában a magyar határ túloldalán is garantáltan otthon érezhetjük magunkat. Már csak azért is, mert a környezetbarát módon felépített házak belsejét a muravidéki hagyományokat megőrző, kézzel készített tömör fa bútorok teszik bensőségessé.

A reggel ébredés után, a fenséges muravidéki síkság szélén, a békét árasztó végeláthatatlan mezőkre nyíló kilátást kiélvezve a tipikus Prekmurje – murántúli – gasztronómia ízeit kóstolhatjuk meg. A fatálon kínált házi sonkát, kolbászt, sajtot és házi kenyeret falatozva.

Napközben pedig jöhet a séta, a túra, a kerékpározás, vagy a mindössze 2 kilométerre fekvő Moravske Toplice – Alsómarác felfedezése. Ahol Szlovénia egyik legnépszerűbb és legnagyobb víziparkja a Terme, ötezer négyzetméteren 26 különböző közönséges és termálvizes medencéjével és attraktív csúszdaparkjával a gyermekes családok számára is egyedülálló élményt kínál.

Az estét pedig nem is zárhatnánk stílusosabban, mint egy kellemes vacsorával a Panonska vas-ban, ahol a helyi termelők friss és egészséges alapanyagaiból készített fenséges fogásai kerülnek az asztalra. A végén az elmaradhatatlan murántúli desszerttel, az almás, túrós, mákos százrétű rétessel: a gibanica ugyanis megkérdőjelezhetetlenül megkoronázza a vendégszerető muravidéki pannon faluban tett látogatásunkat és a Prekmurje gasztronómia világában tett kirándulásunkat.

– kocsis e. –

Forrás