Nárciszünneptől a hajnali pacsirtaszóig – hétvégi programajánló

Nárciszünneptől a hajnali pacsirtaszóig – hétvégi programajánló

Indul a hagyományos kaposvári Nárciszünnep, kora hajnali kirándulásra hív a Körös-Maros Nemzeti Park, országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak, Békéscsabán pedig kezdődik a Tavaszi Fesztivál.

Nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.

A Rippl-Rónai Múzeum honlapja szerint a rendezvényen a Barackmag, a Z-Generáció, továbbá a Somogy Zenekar ad koncertet.

A látogatók kézműves termékek vásárán, palacsintakóstolón, könyvbemutatón, gyerek- és művészeti programokon vehetnek részt. Kipróbálhatják a nemezelést, a vesszőfonást, az agyagozást, a selyemfestést és tárlatvezetéseken ismerhetik meg a múzeum képzőművészeti gyűjteményét, azon belül Rippl-Rónai József festőművész munkásságát – tették hozzá.

Fotó: vendeg.kaposvar.hu, Szellő Gábor

Kitértek rá, hogy a múzeum kaposvári, Fő utcai főépülete és az emlékház között kisvonat közlekedik, amelyet térítésmentesen vehetnek igénybe a fesztiválra érkezők.

Rippl-Rónai Józsefnek haláláig volt otthona a Nárciszünnepnek helyet adó Róma-hegyi villa és annak ezekben a napokban nárciszokkal díszített parkja. A művész a pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek a kaposvári sétálóutcán állítottak emléket.

A nárciszokat szerető festőművész körül nagy élet zajlott, a ma már emlékházként működő épületben a magyar irodalom olyan hírességeit látta vendégül, mint Ady Endre vagy Móricz Zsigmond.

Hajnali pacsirtaszó a Lófogó-érnél

A napkelte már a Lófogó-érnél ér minket, ilyenkor már nemcsak a pacsirtákat hallhatjuk, hanem a vonuló énekesek közül biztosan láthatunk például sordélyokat és sárgabillegetőket is. A túrán való részvételhez időjárásnak megfelelő öltözet, és előzetes bejelentkezés szükséges – írja kedvcsinálójában a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A túra hossza: 1 kilométer. Időpont: 2023. ÁPRILIS 1. 6.00-8.00 Helyszín/találkozó: Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál a Lófogó-ér melletti kilátónál. Részvételi díj: Felnőtt: 1.000,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 700,- Ft/fő. Információ, jelentkezés: Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél +36 30 016 2117

Országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

Elkezdődött a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete, amelynek keretében egész héten nyitva tartanak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak – közölték a szervezők.

A jubileumi eseményhez a rendezvény történetében a legnagyobb számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túl. Vasárnapig kézműves programokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a látogatók a tojásfestés valamely technikájával.

A népi kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva nyíltak meg országszerte.

Fotó: Csiszár kovácsműhely

A programsorozat idei mottója: kézművesség a mindennapjainkban. Egész héten a népi kézművesség világába kalauzolják el a látogatókat a mesterek, amellyel céljuk, hogy bemutassák, a kézművességnek helye van a mindennapjainkban, hiszen kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt.

A programok nagy része hétvégére esik, de bőven találnak érdekes rendezvényeket hétközben is az érdeklődők – emelik ki a közleményben.

A kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, csuhé-, szalma- és kákafonást, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovácsmesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést is kipróbálhatják az érdeklődők. Megismerhetik többek között a sárközi gyöngyfűzést, a kalocsai pingálást és írást, vagy könyvet köthetnek egy 200 éves könyvkötő műhelyben.

Mint kiemelik, az országos rendezvényen szinte minden helyszínen találkozhatnak a látogatók a tojásfestés valamely technikájával, a tojás berzseléssel, írókázással, karcolással, maratással, rátétes díszítéssel, előadást hallgathatnak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség-bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal várják az érdeklődőket.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségében hirdették meg – áll a közleményben.

A rendezvény részletes programja a www.ahazak.hu oldalon érhető el.

Kezdődik a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál

Április 3. és május 5. között rendezik meg a Békéscsabai Tavaszi Fesztivált. Forczek Győző fesztiváligazgató elmondta, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) épületében 23 rendezvény lesz egy hónap alatt, de a fesztivált kilenc másik kulturális intézménnyel közösen szervezik, így a teljes programkínálat meghaladja a negyvenet.

A fesztivál a 10. születésnapját idén ünneplő kulturális központ több mint kétórás gálájával kezdődik, amelyen fellép mások mellett a Csabai Színistúdió, a Csaba Big Band, Miklósa Erika, az Ismerős Arcok és a Calandrella Kamarakórus.

A programok sorát a Nox április 16-i koncertje és a Virsky Ukrán Állami Népi Együttes április 26-i fellépése is színesíti.

A fesztiválon fellép Kovács András Péter humorista és a L’art pour L’Art; a Szentedrei Vajda Lajos Stúdió fotótárlattal lesz jelen; koncertet ad a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a Bartók Kórus és a Filharmónia Budapest Jazz Orchestra is.

A fesztiválon fellép mások mellett az Intim Torna Illegál, április 6-8. között megrendezik a 26. Országos Aranysarkatyús és Aranygyöngyös Szólótáncfesztivált; a színházi előadások között pedig szerepel az Anyatigrisek című musical vagy a Féling Színház Félálmaink című produkciója.

A fesztivált május 5-én az Illúzió Mestereinek showműsora zárja – mondta Forczek Győző.

A társszervezők közül a Meseházban egyebek mellett jazzkoncerteket rendeznek; a Munkácsy Emlékházban egy hétvégén az 1852-ben valóban megtörtént betyártámadást elevenítik fel; a Békés Megyei Könyvtárban pedig Lackfi János költővel lesz találkozó.

A részletes programkínálat hétfőtől lesz elérhető a www.csabagyongye.com oldalon.

Forrás