Szezon előtt – Az Utazó körkérdése

Szezon előtt – Az Utazó körkérdése

A 25 éves Az Utazó magazin az idén is körkérdés keretében mutatja be a szállodák szezon előtti terveit és a szállodaigazgatók ezzel kapcsolatos stratégiáját. Válaszadónk ezúttal Rádóczy Andrea, a Hotel Golden Lake Resort szállodaigazgatója.

Milyen volt a szálloda forgalma az őszi-téli időszakban?

Az őszi-téli forgalmunk a kezdeti mérsékelten optimista várakozásainkat felülmúlta, amely nem feltétlen vendégéjszakaszám növekedést jelent, de a korrigált áraknak, továbbá a szokásosnál nagyobb költéshajlandóságnak köszönhetően sikerült a bázisnál magasabb árbevételt realizálni.

Elsősorban milyen országokból érkeztek a vendégek?

Vendégeink 85%-a belföldi. Ez a markáns belföldi jelenlét már nyitás óta jellemzi szállodánk vendégmixét. A külföldi küldő piacok tekintetében azonban némi átrendeződés látszik. A korábbi stabil német és osztrák vendégkört főként Szlovákiából érkező vendégek váltják fel, akik a könnyű megközelíthetőségnek köszönhetően éven belül többször is visszatérnek hozzánk.

Hogy alakult eddig a 2023-as forgalom?

Az év első három hónapjában sajnos csökkent a vendégéjszakaszám a bázis évhez képest. Húsvéttól azonban ez a negatív trend szerencsére megfordulni látszik, hiszen az ünnepekre már csak néhány üres szobánk maradt.

Elsősorban milyen országokból érkeztek a vendégeik?

A vendégmix a korábbival szinte megegyező, főként belföldi vendégeket köszönthetünk szállodánkban, de az előbb említett szlovák piaci jelenlét legnagyobb örömünkre egyre erősebben jelen van.

Változtak-e a vendégszokások?

A foglalási idő már a COVID előtt is lényegesen rövidebb volt, mint jó néhány évvel ezelőtt. A COVID és egyéb, a turizmus szektort sújtó hatások pedig még jobban lerövidítették a vendégek döntési idejét. Elmondhatjuk, hogy ehhez is hozzá kellett szokni, fel kellett készülni, hogy akár utolsó pillanatban, akár 72 órán belül is jelentősen nőhet a kapacitás kihasználtság. Ugyanakkor mára már komoly megfontoltság is érzékelhető vendégeink részéről, hiszen a nagy ünnepekre lásd húsvét, vagy kiemelt időszakokra, mint a júliusi főszezon bőven a megszokottnál korábban foglaltak/foglalnak szobát. Sokan megtapasztalták, hogy egy korai foglalással jelentős kedvezményhez juthatunk és garantáltan találunk szabad kapacitást,

Milyen technikai és üzemelési megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a ház energiafelhasználását és milyen eredményt értek el?

Nemrég megkezdtük a ház energiatakarékos megújítását, amelynek része többek között a tetőre elhelyezett napelemek telepítése, a víztakarékos szűrők cseréje, valamint a részleges nyílászáró csere. Terveink között szerepel az uszodai beltéri medencék, valamint a használati melegvíz előállításához szükséges hőcserélők beépítése, amelyektől jelentős energia megtakarítást várunk el.

Mivel készülnek a tavaszi szezonra és a nyárra?

Számos újdonsággal várjuk vendégeinket. Ilyen a nem rég átalakított szauna teátrum, ahol szerda és szombati napokon tematikus szaunaszeánsszal várjuk a felfrissülni vágyókat. A part menti kültéri jakuzzink mellé nemrég megérkeztek az új napozó kosarak, ahol az első tavaszi napsütéses napokat élvezik vendégeink. Hamarosan indulnak a szaxofonos medence partik, a szokásos tematikus zenés estek mellett. Újdonságnak számít a Tihanyi Levendula Házzal kötött megállapodás, amelynek köszönhetően Tihany legremekebb levendulás termékei már elérhetők szállodánk wellness részlegén.

Érsek M. Zoltán

Forrás