Dunamente – Túra a szlovák oldalon

Dunamente – Túra a szlovák oldalon

A Duna mindenkinek jó szórakozást biztosít. Hajókázás, borkóstoló, wellness pihenés, biciklizés és még sorolhatnánk a sok programot.

A Slovakia Travel meghívta a média képviselőt, hogy személyesen fedezzék fel Szlovákia legdélibb pontján lévő Pat falut és környékét. Egy tökéletes kikapcsolódás, felüdülés távol a nyüzsgő világtól és a napi gondoktól. A Duna mellett jó levegőben igen élvezetes kirándulni, biciklizni és fürödni.

Szállásunk a Wellness Hotel Patince****-ban volt. A szálloda megfelel a gyermekes, családos és idősek számára egyaránt. Martin Slivka sales director végigkísérte a három napban csoportunkat. A szállodának három gyógyforrása is van, ami alapján a Nyitra-vidék legnépszerűbb látványosságává választották – tudtuk meg Martintól.

A fürdő ma is a Patin-források gyógyvizét használja. Nyáron összesen tíz medence várja a pihenni vágyókat. A teljes kikapcsolódáshoz választhatjuk a masszázsokat is. A legkisebbeket gyereksarok várja a szálloda recepcióján, az új Flippy gyerekklub közvetlenül a Thermal park feletti medencecsarnokban, a nagyobb gyerekeknek pedig pezsgőfürdő, ahol animációs programok is zajlanak. Itt a szülők nyugodtan pihenhetnek.

Vasárnaponként különleges élményt kínál a hotel a vendégeknek. Mi is megnéztük a harcsaetetést. A vízforrás tavában öt nagy harcsa él, amiket rendszeresen etetnek a vendégek legnagyobb örömére.

A közeli hajókikötőben a Marina kikötőben, hajóra szálltunk és gyönyörködtünk a Duna két partjában miközben finom borokat kóstolhattunk.

Borvin családi borászat nedűit Szitás Csaba a környék egyik legfiatalabb borásza, minőségi és egyedi borokat kóstoltatott velünk. Szőlőültetvényük egy hektáros területen található, ahol olyan fajtákat termesztenek, mint a Dunaj, Rajnai rizling, Zöldveltelíni, Noria, Merlot és Cabernet Franc. A vulkanikus és meszes talaj kiváló alapanyagot biztosít a borokhoz.

Emellett néhány szőlőfajtát más termelőktől is beszerezünk, hogy kísérletezhessünk, és új ízeket hozzunk létre- mesélte a lelke borász. Borászatunkat 2013-ban alapítottuk, és azóta büszkén fejlesztjük és bővítjük termelésünket. A vörösborok igen jó minőségű italok, bár van aki a száraz fehér borokra voksol. Kellőképpen ráhangolódtunk következő programunkra a Komárnóban lévő erődre.

Az észak-komáromi Központi Erőd a város legnagyobb történelmi műemléke. Ez az egyedülálló erődítmény Közép-Európa legnagyobb erődrendszerének része, amely a Szlovák Köztársaság és Magyarország területére is kiterjed. Az erődrendszer legrégebbi része, az ún. Öregvár, a 16. században épült az egykori középkori vár helyén. A 17. században az ún. Újvárral bővült ki. A két erőteljes földrengés után, melyek a 18. században sújtották, az Erőd elveszítette katonai jellegét. Pályázat útján sikerül a bejáratnál lévő épületrészt felújítani, de sajnos a többi része az erődnek még romosan várja a látogatókat.

Páratlanul szép útvonalon, a Duna mentén visz az Eurovelo6 kerékpárút Komárom és Karva között. Az útvonalat családoknak is ajánlják, mivel kevés a szintemelkedés van, így a gyerekek és idősebbek számára is ideális.

Komáromot elhagyva az első pihenőhely Izsa lehet, amely Komáromtól 5 km-re található. Az út során (Komáromtól 4,8 km-re) helyezkedik el Kelemantia – az egykori római tábor. A Dunai töltés közelében található Kelemantia – Római és Néprajzi Múzeum.

A rómaiak a Duna folyón kiépítették a Limes Romanus védőrendszert. Erődítményt emeltek az európai folyómeder bal partján, a Komárom (Komárno) melletti Izsa községnél. Ma ezek a romok Szlovákiában a római kor egyik legjelentősebb műemlékei.

A Leányvár nevű dülőben római erőd – katonai tábor maradványai találhatók, amely a Dunától északra elterülő barbaricum egyik legkiterjedtebb római építészeti együttese. Az erődítményt a rómaiak i. u. a 2. században a folyó ellenkező partján, a Brigetio légi táborral szemben ún. szabályozó átkelőhelynek építették. Keletkezését a talált érmék alapján Marcus Aurélius uralkodásának az időszakára teszik .A táborból mára már csak a kőerődítmény romjai, az északi kapu sarkának falrészei és a déli erődítmény darabja maradtak meg.

A római katolikus Szent Vendel-templomot a falu legmagasabb pontján építették. Szilárd építőanyagból készült, ezért a törökök pusztításának is ellenállt. A templom eredetére vall a tiszta román kori alaprajza és az összes, déli részén elhelyezett nyílás. Az eredeti bejáratot később befalazták, és a templom nyugati homlokzatára helyezték át. A 16. század második felében elpusztult a falu, de a templom nem.

1776-ban felújították az épületet, és új homlokzatot kapott meg egy tetőtornyot. Az eredetileg kicsiny és szűk ablakokat megnagyobbították, és szegmentumokkal egészítették ki, ami a barokk stílusjegyek megjelenését jelentette. Ma a templom homlokzatai egyszerűek, építészeti részletek nélkül. A vakolat alatt látni az eredeti kőfalat.

Búcs község egyedülálló Babamúzeummal várja az oda látogatókat. A múzeumban megtekinthető a dél-szlovákiai régió több mint 50 hagyományos népviseleti öltözete, mely felbecsülhetetlen néprajzi érték a felvidéki magyarság számára. A népviseleti ruhát felöltött babák készítése már 1998-tól zajlik.
A múzeumban jelenleg több mint 400 kiállított baba található. A világ több kiállításán is részt vettek ezek a babák az utóbbi 20 évben.

Május 25-én volt a kézműves ételek fesztiváljának 5 évada. Ezt először rendezték szabadban Karván a Duna mentén. A kiállító résztvevői mellett főzés, kóstoltatás, előadások és workshop is volt.

Az előadás egyik magyar résztvevője Nagy Júlia volt, aki 2017 óta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látványosságainak és szálláshelyeinek üzemeltetőjeként számos kisebb-nagyobb projektet hajtott végre, és mintegy 50%-os látogatói növekedést ért el. Küldetése az aktív és ökoturisztikai termékek fejlesztése, évek óta önkéntes a Novohrad-Nógrád Geoparknál.

Patinceből Pém Bálint vett részt, aki körbevezetett minket a kiállításon. Patince faluból származó máktermesztő.. Egészséges alapokon próbálja kezelni, regenerálja a talajt, finoman kezeli. Bálinttal beszélhettek a mákról, a régi fajtákról, de a gyomokról is, miért fontos a fenntartható gazdálkodás megközelítése, agrárpolitikáról, más gazdálkodókról, időjárásról és annak ingadozásairól és arról, hogy miért döntött úgy, hogy elindul a talajkísérletek könnyű útján és türelmesen évek óta próbálja közelebb kerülni a természethez, és közben elegendő egészséges élelmiszert termelni.

Felszólalt még Gábor Duka (Kravany nad Dunajom) Karva polgármestere, a Dunamente Turisztikai Egyesület igazgatója- büszkén meséli, hogy Karva központjában a Duna korzón adták át a Danubium ökoturisztikai látogatóközpontot az Interreg program keretén belül.

A síkságon egyedüli kilátó is van, ahonnan csodás panoráma tárul a turisták elé.

Szöveg és fotó: Urbán Györgyi

Forrás