Török ostrom Kőszegen, Sportgarden és nyári színház minden mennyiségben – Hétvégi programajánló

Török ostrom Kőszegen, Sportgarden és nyári színház minden mennyiségben – Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén átélhetjük a török ostrom elleni hősies küzdelmet, vagy éppen a legendás hangulatú várszínházi élmények valamelyikét élvezhetjük. De mehetünk a Sportgardenbe mozogni és az Olimpiát nézni, vagy a Szentendrei Skanzenba nézelődni és mellette a Mamma Mia előadást nézni-hallgatni.

17. Kőszegi Ostromnapok – 2024. augusztus 2-4. A kőszegiek minden év augusztusában városuk meghatározó eseményére, az 1532-es török ostromra emlékeznek. Az ostromhétvégén ellepik a várost a jelmezes törökök és a várvédő kőszegiek. A rendezvényre látogatók igazi kulturális kavalkádra számíthatnak, folklórprogramok, koncertek, táncház, vásár várja az időutazásra vágyó vendégeket. A rendezvény csúcspontja a híres ostrom felelevenítése és újrajátszása a Jurisics várnál.

Felvezető programok: Augusztus 1. csütörtök, 18.00 “Turcsán 80” – a Kőszegi Művészeti Egyesület kiállítás megnyitója Helyszín: Jurisics vár, Lovagterem

Július 31- 2. szerda-péntek Végvárak kesztyűs vitézei – XVII. Ostrom Kupa Helyszín: Fő tér, rossz idő esetén Balog Iskola Sportcsarnoka

Ostromhétvége programja

Augusztus 2. péntek 15.32 XVII. Kőszegi Ostromnapokat megnyitó puskalövések /Hősök tornya/ 16.00 Ostrom Kupa “megtámadása” /Fő tér/ 16.30 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes /Jurisics-tér/ 17.00 Kőszegi Vonósok /Jurisics tér – Tábornokház loggia/ 17.50 Kőszegi Tornyosok /Hősök tornya/ 18.00 Az ostromállapot kihirdetése /Jurisics tér – Tábornokház loggia/ 19.00 Zora horvát nemzetiségi kórus /Jurisics-tér/ 20.00 “Ég a város, ég a vár is” – tüzes török támadás /Lépcsős várárok/ 21.15 Fáklyás bevonulás a várárokból a Jurisics térre 21.30-22.00 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztánca /Jurisics tér/ 21.30 „Török lesen” – Jelmezes túra Találkozó: 21.00-tól a Tourinform irodánál, Fő tér 2. 22.00 Retro disco /Fő tér/

Augusztus 3. szombat 9.00 Éjszakai patronok kilövése /Hősök tornya, Fő tér/ 9:00 III. Ostrom Várvédő Futás RAJT / Fő tér/ rajt: 9:00, 9:15, 9:30 9.15 Kőszeg védművei /Hősök tornya/ Történelmi séta az ostrom helyszínein. Vezeti: Révész József múzeumigazgató 10.00-16.00 Ifjú Vitéz Próba – 12-13 óra között szünetel /Jurisics-vár, katonai táborok, volt játszótér/ Gyermek ostrom és vívásoktatás 5-14 év közötti gyermekeknek Élőszereplős ostrom-társasjáték 10.00 A török sereg sétája a belvárosban /Török ima a Fő téren/ 11.00 Várvédő mustra /Jurisics tér/ 11.30 Vásárütés /Jurisics tér/ 13.00 Tárlatvezetés a Jurisics vár állandó kiállításában /Jurisics-vár/ A részvételhez érvényes várbelépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges! 14:00 Batthyány Lovas Bandérium bemutatója /Lépcsős várárok/ 14.30 Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje lovasbemutatója /Lépcsős várárok/ 15.00 Ruhához a gombot – viseletek a török korban. Zay Orsolya előadása /Jurisics-vár/ 15.30 Kőszegi Orientális Táncklub; SilverBirds Bellydance Egyesület hastánc /Fő tér/ 16.30 Ostrom felvonulás /Jurisics vártól és a Várparktól indulva a Diáksétányig/ 18.00 Kőszegi Tornyosok /Hősök tornya/ 18.30 Várostrom /Várfal, Diáksétány/ A várostrom megtekintése támogató jegy váltása mellett lehetséges, a helyszín befogadó képességének figyelembevételével. Támogató jegyek (gyerek) 7-14 éves kor között 1000,- illetve (felnőtt : 15 év fölött) 2500,- forintos ártól válthatók – rossz idő esetén a vasárnapi várostromra érvényesek.

20.00 Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara /Jurisics tér/ 21.30 Régi Világzene – Szelindek koncert /Fő tér/

Augusztus 4. vasárnap 9.00 Ostromtúra a Szulejmán-kilátóhoz Táv: 8 km. Találkozó: Tourinform irodánál (Fő tér 2.); Információ:70/3685084 10.00; 12.00 és 14.00 Gyermek Ostrom 5-14 év közötti gyermekeknek /Várárok/ 10.00-17.00 Kézműves foglalkozás a Csók István Művészkörrel /Jurisics-vár, elővár/ 10.30 “Harangszóig” – csatazajos megemlékezés a 11 órás harangszóról (esőnap esetén elmarad) /Diáksétány/ 13:00 Kőszegi Borkereskedelem – Jurisics Bandérium bemutatója / Fő tér/ 14.00 Gyulaffy Bandérium bemutatója /Fő tér/ 15.00 SilverBirds Bellydance Egyesület hastánc bemutató /Fő tér/ 15.00 Barátkozás Marton-Szállás lovaival /Várárok/ 15.32 Hagyományőrző csapatok koszorúzása /Jurisics-vár, Jurisics szobor/ 16.00 Gyermek-felnőtt ostrom – ifjú vitézek és hagyományőrző katonák közös ostroma /Lépcsős várárok/ 16.00-18:30  Kacaj Zenekar és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes koncert és táncház /Fő tér/ 17.00 „A magyarok nyilaitól…” – Marton-Szállás lovas íjászainak bemutatója a magyar könnyűlovas harcmodorról /Várárok/ 19.00 Ataru Taiko ütőegyüttes koncert /Jurisics-vár/ *MÚZEUMOSTROM – a kőszegi Jurisics vár és a Kőszegi Városi Múzeum közös Ostromnapi akciója, melynek keretében a kiállítóhelyek egész hétvégén egy belépővel, kedvezményesen látogathatók. A belépőjegyet megváltó vendégek augusztus 11-ig ingyenesen visszatérhetnek a kiállítóhelyekre.

Fotó:ostromnapok.hu

Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, augusztus 2.ig. Szegeden tartják a 34. THEALTER színházi fesztivált. A programban lesz árvízszínház, VR-szemüveges időutazás, közös főzés, klasszikus mesék alapján készült kortárs bábszínház, interaktív vitaszínház és könyvbemutató is.

Centrál Nyár 2024 Szigliget. Színházi előadások a Várudvarban augusztus 4.-ig. A Centrál Színház ezen a nyáron is Szigligetre költözik. Július 30. és augusztus 20. között a Centrál Színház két Molnár Ferenc darabot mutat be a Szigligeti Várudvarban. Július 30. és augusztus 4. között minden este 21 órától a Delila lesz látható Balsai Móni, Magyar Attila, Stohl András és Trokán Nóra főszereplésével. Augusztus 13. és 20. között pedig Molnár Ferenc egyik legismertebb és legszemélyesebb művét, a Játék a kastélyban című darabot tűzik műsorra, Alföldi Róbert, Balla Eszter, László Zsolt, Puskás Samu és Schmied Zoltán főszereplésével, Puskás Tamás rendezésében.

Agria Nyári Játékok augusztus 3.-ig. Egerben folytatódik a legendás Agria Nyári Játékok szabadtéri színház eseményei, amelyek számos programot kínálnak a kultúra kedvelőinek: musicaleket, operettet, vígjátékokat, történelmi musicalt és emlékkoncerteket. Ezen a hétvégén: Augusztus 2. péntek, 20:00 Egri csillagok Helyszín: Egri Vár, Augusztus 3. Szombat, 20:00 Egri csillagok Helyszín: Egri Vár

Erdélyi Hét augusztus 4.-ig Gyulán. A Gyulai Várszínház nyári évadának, összművészeti fesztiváljának évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal. Ezt a hagyományt az elkövetkező években még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen szeretnék folytatni. Az Erdélyi hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című minifesztivál keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik majd meg a nézők. Az augusztus közepéig tartó évad csaknem minden napján színes programokkal várják nézőiket. Az elmúlt évtizedek újabb hagyományainak megfelelően csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínálnak, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, igényes szórakozási lehetőségeket.

Augusztus első hetében Erdélyi Hét címmel egy olyan színházi fesztivált szerveznek immár hetedik éve, melynek keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház jobbnál jobb előadását láthatja a közönség. Emellett másodszor szervezik meg idén a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját azzal a céllal, hogy a világirodalom klasszikus alkotóinak műveit újragondolt, korszerű előadásokban mutassák meg a közönségnek. Fotó:gyulaivarszinhaz.hu

Szentendrei Teátrum, 2024. augusztus 24.-ig. 1969 júliusában a színművészeti főiskolások kezdeményezésére Szentendre barokk főterén egy különleges nyári színház jött létre. A színpadot a tér egyik sarkában állították fel, a kereskedőházak szolgáltak díszletként, és a város lakói valamint turisták sokasága nézte az előadásokat. A Teátrum hőskorszaka tíz évig tartott itt, majd egy átmeneti időszak után a Szentendrei Teátrum a barokk városháza belső udvarába költözött, ahol ma is a nagyszínpadi előadásokat tartják. A kamara-előadások helyszíne a Ferenczy Múzeum, korábban Pajor-kúria, felújított klasszicista épületének udvara. A nyári színház harmadik játszóhelye a Dunaparti Művelődési Ház kertje, ahol gyerekelőadások, felolvasó-színházi estek és ifjúsági programok zajlanak. Alkalmanként a MűvészetMalom udvara és a Pest Megyei Könyvtár színházterme is szolgál játszóhelyként.

Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 20.-ig. A Szegedi Szabadtéri Játékok egy különleges atmoszférájú színházi eseménysorozat, amely minden évben közel hetvenezer embert ejt ámulatba. Az előadások napján a színház szerelmesei megtöltik a várost, valódi, nyüzsgő fesztiválhangulatot varázsolva ezzel a mediterrán hangulatú szegedi estékbe. Az esemény 2024. augusztus 20-ig várja a vendégeit hétvégi program: augusztus 3 szombat 21:00 Aranylakodalom Újszegedi Szabadtéri Színpad, a Játékszín vendégjátéka esőnap: augusztus 5. (hétfő)

A Játékszín Aranylakodalom című komédiája a 2020-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is nagy sikerrel bemutatott Legénybúcsú nem kevésbé fergeteges folytatása – ám az előismeret nem kötelező, hiszen a két ügyeskedő háziorvos – Szente Vajk és Nagy Sándor kiváló kettőse – legújabb szertelen kalandjai garantáltan kacagásra késztetnek mindenkit!

Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem a szentendrei Skanzenben A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyáron is különleges élmények várják a látogatókat. Élő történelem, bringatúrák, kiállítások, a szentendrei Skanzen 75 hektáros természeti környezete kínál tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek. Idén nyáron számos érdekesnek ígérkező esti programnak, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, gyerekeknek és felnőtteknek szóló kertmozis filmvetítéseknek ad otthont a Szentendrei Skanzen hangulatos Szabadtéri Színpada.

  1. augusztus 4. vasárnap – Mamma mia! (kertmozi) A Mamma Mia korszakalkotó musical, az ABBA örök slágereivel felrobbantotta a mozikat világszerte. Az A kategóriás sztárok szereplésével megvalósult film évek óta hatalmas sláger minden generációban. (Esőnap: augusztus 5. hétfő)

Sportgarden: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark. A jelenleg már zajló párizsi olimpia  ideje alatt egyedülálló sport és közösségi élmény várja a sport szerelmeseit, a szurkolókat és a családokat a Margitszigeten. Július 26-án, az olimpia kezdetével egy időben a Sportoló Nemzet Program és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum közös szervezésében, a Holdudvarban nyitotta meg a kapuit a Sportgarden pop-up közösségi tér, amely augusztus 11-ig várja vendégeit. A Sportdodüszeia kiállítás pedig az olimpia után is, egészen szeptember 15-ig megtekinthető lesz. A különleges helyszínen és egyedülálló környezetben olimpiatörténeti kiállítás, sportlounge és számos eszközt felvonultató sportpark várja a látogatókat. A SPORTGARDEN-ben átélhetők az olimpiai izgalmak, a mozgás öröme, valamint közösen szurkolhatunk a magyar olimpiai sikerekért, és egy érdekes, interaktív kiállításon ismerhetjük meg az olimpiák fejlődésének történetét.

A Sportgarden nyitvatartása: 2024. július 26. – augusztus 11. között, az olimpia ideje alatt minden nap 14:00 – 22:00 óráig. A Sportodüszeia kiállítás az olimpia után is, egészen szeptember 15-ig megtekinthető. A belépés ingyenes.

Forrás