Megvan mi lett idén az Ország Tortája

Megvan mi lett idén az Ország Tortája

18. alkalommal hirdették meg idén a Ország Tortája versenyt, amelynek eredményeként Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti 2024-ben a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációjukkal.

A Magyar Cukrász Ipartestület hagyományos a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdeti meg évről évre. Az idei megmérettetés az úgynevezett szuperélelmiszerek témakörében lett meghírdetve: a torták elkészítésénél minimum két alapanyagot fel kellett használni az alábbi hazai élelmiszerekből:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
  • felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Az Ország tortája 2024 címet elnyerő torta, Kovács Alfréd, a váci Édes vonal cukrászda mesterének alkotása aki a díjnyertes süteménnyel a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézte meg.A cukormentes ország tortája 2024-ben: Zöld Málna

Képaláírás: Kovács Alfréd cukrász bemutatja Magyarország tortáját az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2024. augusztus 1-jén. MTI/Hegedüs Róbert

Az Ország Cukormentes tortája 2024, a Zöld málna lett, Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász alkotása, akik a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. Az alkotás különlegessége, hogy a sütemény piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa. A „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g.

Képaláírás: Csonka László cukrász és Novák Ádám mestercukrász (b-j) bemutatja Magyarország cukormentes tortáját az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2024. augusztus 1-jén. MTI/Hegedüs Róbert

Aki a maga valójában is szeretné megízlelni az Ország Tortája két változatát, annak erre augusztus 19-től nyílik lehetősége a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Aki biztosra akar menni, annak augusztus 17.- után a www.cukraszat.net oldalt érdemes felkeresnie.

címlapfotó:MTI/Hegedűs Róbert

Forrás