Világsztár rendezővel jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Világsztár rendezővel jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton

A kortárs filmművészet igazi nagyágyújával, az egyéni látásmódú rendezővel, Wim Wenders-szel kerül megrendezésre a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Nemzeti Filmintézet szervezésében szeptember 17-22. között.

A restaurált klasszikusok nemzetközi filmfesztiválja animációs, science fiction, valamint történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élőzenés filmkoncertekkel, izgalmas előadásokkal és archív filmvásárral készül a filmrajongók számára.

Fotó: Nemzeti Filmintézet

A fesztivál fókuszában idén a 110 éves magyar animáció áll, a műfaj előtti tisztelgés jeleként pedig a szervezők egy régi mozis hagyomány felelevenítésére készülnek: szinte minden egész estés film előtt egy, a témájában, stílusában hozzáillő animációs filmet kísérőfilmként tekinthet meg a nagyközönség, például Rófusz Ferenc Oscar-díjas, A légy című alkotását.

Mivel az animációs filmek világa nemcsak a gyermekek fantáziáját ragadja magával, az Art+ Cinemában az egész család számára egy egészen egyedi programmal készülnek, mely során a résztvevők egy ingyenes workshop keretében elkészíthetik saját animációs kisfilmjüket 35 mm-es filmszalagra, pörgetős füzetbe és praxinoszkópra.

Az esemény másik kiemelt különlegessége, hogy a világhírű kortárs rendező, Wim Wenders lesz a díszvendége, akinek a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) ünnepélyes keretek között fogja díjazni a világ filmörökségének megmentése iránti elkötelezettségét. A filmes legenda tiszteletére külön szekciót is dedikáltak a filmjei számára: a fesztivál során Wim Wenders 12 filmjét láthatja a magyar közönség a kezdetektől az 1990-es évekig, restaurált képminőségben.

Fotó: europarl.europa.eu

A vetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben és a Budapest Music Centerben fognak zajlani, de a leglátványosabb helyszín egyértelműen a Bazilika előtti Szent István tér, amely szabadtéri vetítések megrendezésére szolgál majd.

Fotó: Nemzeti Filmintézet

A teljes programról és helyszínekről a https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2024 oldalon tájékozódhatunk.

Meichl Frida

Forrás