Gasztrofesztiválok áradata, szüreti mulatságok, hagyományőrzés és élmények kicsiknek, nagyoknak és négylábú kedvenceinknek egyaránt – hétvégi programajánló

Gasztrofesztiválok áradata, szüreti mulatságok, hagyományőrzés és élmények kicsiknek, nagyoknak és négylábú kedvenceinknek egyaránt – hétvégi programajánló

Szeptember 5-8.: Zeneszüret Fesztivál – Pécs
A Filharmónia Magyarország szervezésében idén is megrendezik a Zeneszüret Fesztivált, ahol szeptember 8-ig várják a zene szerelmeseit. Pécs belvárosa megtelik utcazenével, valamint családi- és gyerekprogramokkal. A Zeneszüret küldetése, hogy a zenét kiszabadítsa a koncerttermek falai közül, és közel hozza az emberekhez. Hangversenyek, váratlan helyszíneken megszólaló térzenék színesítik a programokat. A fesztivál csúcspontja Giacomo Puccini Tosca című operája, amelyet a világhírű José Cura előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekarával és Énekkarával hallhatunk.

https://filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival

Szeptember 5-8.: Zrínyi Napok – Szigetvár
A Zrínyi Napok, Szigetvár egyik legnagyobb hagyományőrző eseménye, újra visszarepít minket a történelem hősies időszakába. A szeptember 5-8. között zajló rendezvény izgalmas programokkal várja a családokat. A látogatók felfedezhetik a legendás vár falait, ahol egykor a hősies küzdelem zajlott, és interaktív bemutatókon keresztül még közelebb kerülhetnek a történelemhez.

https://www.szigetvar.hu/hu/hir/zrinyi-napok-2024-zrinyi-teri-programok

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Szeptember 6-8.: Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték 2024
Zalaegerszegen, szeptember 6-8. között, a vadgasztronómia rajongói számára rendezik meg a Zalai Terítéket, ahol az erdők gazdag vadászati hagyományai és a finom borok kerülnek középpontba. Szombaton jótékonysági vadfőzést is tartanak, amelynek bevételét a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekintenzív osztályának ajánlják fel. Több mint 80 csapat vesz részt a főzésben, és mindenkit várnak egy tál vadétellel. A koncertek, táncbemutatók és vadászkutya-felvonulás garantálják, hogy az esemény az egész család számára felejthetetlen élmény legyen.

https://zalaiteritek.hu/

Szeptember 6-8.: 60. jubileumi Badacsonyi Szüret
A Badacsonyi Szüret, amelyet 1964 óta ünnepelnek, a bor és a hagyományok különleges összekapcsolódása. Szeptember 8-án, vasárnap a fő attrakció a leghosszabb hazai szüreti felvonulás lesz, amely Badacsonytomajról indul, és néptáncosok, huszárok, fúvósok kísérik a színes menetet. A helyi borosgazdák karakteres borait megkóstolhatják a vendégek, miközben kulturális programokkal és zenés előadásokkal is készülnek.

https://badacsony.com/events/details/2357-60-badacsonyi-szuret

Fotó: Balatontipp.hu, Győrffy Árpád

Lecsórajongók figyelem! Két fesztivál is vár ezen a hétvégén:

Szeptember 6-7.: Szentesi Lecsófesztivál
Szeptember 6-án és 7-én immár 23. alkalommal rendezik meg Szentesen a lecsófesztivált. Pénteken grill- és szalonnasütés, valamint esti utcabál várja a látogatókat, míg szombaton a tűzgyújtással kezdődő lecsófőzés kerül a középpontba. Az eseményt a DélKertész által felajánlott, hungarikummá nyilvánított paprikából készítik. A kulturális és zenei programok két színpadon zajlanak, és jótékonysági kóstolójegyekkel támogathatjuk a Légimentő Alapítványt.

Szeptember 7.: Jubileumi XX. Váci Lecsófesztivál
A Váci Lecsófesztiválra szeptember 7-én várják a résztvevőket, akik két kategóriában mérhetik össze főzőtudásukat. Amíg a lecsók elkészülnek, színes színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget. A Dunakanyar egyik legnagyobb gasztrofesztiválja garantáltan élményekben gazdag lesz.

Szeptember 6-7.: 26. Szolnoki Gulyásfesztivál
Szeptember 6-7. között Szolnokon ismét megrendezésre kerül a népszerű gulyásfőző ünnep a Tiszaligetben. A programok pénteken a diákok főzőversenyével indulnak, majd számos kulturális és gasztronómiai esemény várja a látogatókat. Színpadi produkciók és az ízletes gulyás teszik teljessé a fesztivál hangulatát.

https://www.magyargulyas.hu/

Szeptember 7.: DOGZ Fesztivál és Konferencia – Budapest, Városliget
A négylábú barátaink lesznek a középpontban a DOGZ Fesztiválon. Kutyás szakemberek, kutyaválasztás előtt állók és gazdik találkozhatnak egymással, hogy tapasztalatokat cseréljenek és új információkat gyűjtsenek. A Városligetben rengeteg kutyás program várja a látogatókat, valamint örökbe fogadható kutyákkal is találkozhatnak a Rex Kutyaotthon és a Noé Állatotthon Alapítvány jóvoltából. Falkaséták, interaktív bemutatók, szakmai előadások és sok más program garantálja a tartalmas kikapcsolódást.

https://indaevents.hu/e/dogz

Szeptember 8.: A régi Magyarország ízei – Nyíregyháza
A Sóstói Múzeumfaluban szeptember 8-án megrendezésre kerül „A régi Magyarország ízei” című gasztronómiai esemény, amely bemutatja a hazai tájjellegű és nemzetiségi ételeket. A hagyományos ételek mellett a látogatók modern konyhai megoldásokkal is megismerkedhetnek, amelyek egészségesebbé tehetik mindennapi ételeinket. A gasztronómiai élvezetek mellett különböző művészeti ágak produkciói is szórakoztatják a közönséget egész nap.

https://nyiregyhaza.info.hu/programok/a-regi-magyarorszag-reszei/

 

Meichl Frida

Forrás