Pünkösdi programajánló

Pünkösdi programajánló

A pünkösdi hosszú hétvégén, főként vasárnap és hétfőn az ország legnagyobb részén ismét kora nyári időjárásnak örülhetünk majd, hiszen visszatér a tartós napsütés, ami kedvez a szabadtéri eseményeknek is. Menjünk ki tehát a szabadba, és élvezzük a pünkösdi programokat!

Pünkösd a Budai Várban

A Budavári Palota két legimpozánsabb teraszán megrendezésre kerülő hagyományőrző pünkösdi rendezvényen kézműves és gasztronómiai vásár, mesterség-bemutatók, játszóházak és rengeteg izgalmas családi attrakció várja a közönséget reggeltől késő estig. A nagyszínpadon a világzene, a népzene, a néptánc és a gyerekkoncertek választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét. A rendezvény tavaly különösen nagy látogatottságnak örvendett, az idei programkínálat pedig még több ünnepi látványosságot nyújt a Budai Várnegyedbe látogató külföldi és hazai turisták számára.

Részletes program itt található.

Pünkösd a Várkert Bazárban

A pünkösdi hagyományokat színes családi programokkal idézi fel a Budai Várnegyedhez közeli Várkert Bazár is. Az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben ingyenes szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket, így például kézműves foglalkozásokkal, különböző játékokkal és mesekoncertekkel. Emellett lesz kézműves vásár is, a gasztroélményekről pedig streetfoodosok  gondoskodnak egészen késő estig, az ingyenes könnyűzenei koncertek végéig.

Részletes program itt található.

Borvarázs – Somlói Bor- és Tócsifesztivál

Idén rendezik meg 15. alkalommal az ajkai fesztivált, amelynek ideje alatt neves somlói pincészetek kínálják a legfinomabb boraikat. A nagy népszerűségnek örvendő, kiváló somlói borok kóstolásán túl a három napon át tartó rendezvény bővelkedik a színes programokban is.

Részletes program itt található.

Ópusztaszeri Pünkösdölő

A kétnapos program a már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat eleveníti fel a skanzenben. Az ópusztaszeri iskolások kedves pünkösdölője mellett a szervezők valamennyi programelembe bevonják a látogatókat, és játékos vetélkedőkre invitálnak minden korosztályt. Az ünnep leglátványosabb eleme a pünkösdi királyválasztás, amely során lovas legények küzdenek a megtisztelő címért.

Részletes program itt található.

Pünkösdi Szezonnyitó Siófokon

Pünkösd hétvégéjén, amikor már a levegő hőmérséklete is nyárias, beindul az igazi balatoni szezon. A Pünkösdi Szezonnyitót új helyszínen, a siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on rendezik meg, méghozzá hagyományteremtő céllal. A négy napon át tartó Balaton-parti ünnepen minden rendezvény ingyenes, köztük a koncertek is, amelyek minden zenei ízlést kielégítenek majd. Az esti programok előtt, a délelőtt és a délután folyamán a partról sétahajók is indulnak, így az egész család jól szórakozhat.

Részletes program itt található.

Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon

A Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárd város második legfontosabb közösségi ünnepe a Szüreti Napok mellett. A belvárosban zajló fesztivál fő hívószavai a pünkösdi hagyományok, a minőségi gasztronómia és a hozzá illő, magas színvonalú kulturális program. Az esemény idén is a pünkösdi hétvége tartalmas eltöltésének lehetőségét kínálja jó társaságban, a térségre jellemző minőségi ételekkel, jó borokkal és fergeteges színpadi produkciókkal.

Részletes program itt található.

Szigligeti Várfesztivál

A pünkösdi hosszú hétvégére kétnapos programsorozattal készülnek Szigligeten is. A vasárnap délelőttől egészen hétfő estig tartó Várfesztiválon minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő programot, hiszen az alsó várban kialakított színpadon fegyver- és harcászati bemutatók, illetve korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják majd a közönséget.

Részletes program itt található.

Pünkösdölés Hollókőn

Hollókő sok más mellett arról is ismert, hogy ragaszkodik a hagyományaihoz és a népszokásaihoz. Az egyik ilyen a pünkösdölés, amikor megelevenednek a pünkösdi népszokások az Ófaluban. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, a néptáncoktatás, a népmesei előadás, valamint a kézműves és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népzenei koncert és gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

Részletes program itt található.

Gyulai Pünkösd

Ahogyan az év minden napján, úgy a pünkösdi hétvégén is érdemes ellátogatni Gyulára. A város a látnivalói mellett az Almásy-kastély Látogatóközpontban kiállítással, valamint Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit barokk szoprán és orgonista közös koncertjével invitálja az érdeklődőket. De erre a hétvégére esik a Gyulavári Kastélynapok elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek keretében koncertek, gyermek-és sportprogramok, illetve  szombaton a VIII. Országos Vadfőző- és Halételkészítő Verseny várja a nagyérdeműt.

Részletes program itt található.

Pünkösdi Örökség Fesztivál a Szentendrei Skanzenben

A mai is élő kulturális hagyományokat fenntartó, és azokat nemzedékről nemzedékre tovább örökítő helyi közösségeket fogja össze a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon. Innen kerülnek ki azok a kulturális gyakorlatok, amelyek az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára kerülhetnek fel. A magyarországi listán szereplő közösségek mutatkoznak be minden évben a Skanzen pünkösdi rendezvényén, és hoznak életet a kiállítás házaiba, portáiba és a szabadtéri színpadra. Az eseményen a Dunántúlon ismert tavaszköszöntő szokást, a pünkösdölést is felelevenítik a résztvevők.

Részletes program itt található.

The post Pünkösdi programajánló appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás