Családi vasárnapok a tihanyi tájházakban

Családi vasárnapok a tihanyi tájházakban

Október végéig minden hónap utolsó vasárnapján ingyenesen tárja fel rejtett kincseit a látogatóknak a Tihanyi Tájházak.

 Tihany egyik történelmi utcája, a Batthyány utca és a Pisky sétány között található két ikonikus épület, a Parasztgazda Ház és a Halászcéh Ház, melyek már az 1930-as években felvetették a helyi közösség és a látogatók érdeklődését.

Ekkor merült fel először az ötlet, hogy tájházként mutassák be őket a nagyközönségnek. Azonban a múzeumi funkciók megvalósítására csak az 1960-as években került sor, amikor is folyamatosan rendbe hozták és berendezték a két épületet.

A tájház célja a népi építkezés és életmód bemutatása volt. Mivel a Balaton-felvidéken és a Bakony területén a kő volt a fő építőanyag, ezTihanyban is sajátos építési stílust eredményezett: az egyszerű, vakolatlan bazalt terméskő falakat fehérre meszelt ablakkeretek díszítették. Ez a jellegzetesség azonnal felismerhetővé tette a tihanyi házakat.

A Parasztgazda Ház, mely az 1797 és 1820 közötti időszakban épült, kezdetben csak két helyiséggel rendelkezett, elöl nyitott tornáccal. Az épület helyreállítására 1965-ben került sor, és ma szabadkéményes konyhával, berendezett szobával és egy szűk kamrával rendelkezik, amely a konyhából néhány lépcsőfokon érhető el. Az épület mellett nyitott fészer, kocsiszín és disznóól található.

A Halászcéh Ház a Dunántúl egyetlen megmaradt halászháza, amely egykor a céhtagok összejöveteleinek adott otthont, valamint itt őrizték a céhládát, a céhkorsót és a céhpecsétet. A tihanyi alapítólevél 1055-ből tartalmazza az első írásos emléket a balatoni halászatról. Az 1800-as években Tihany halászfaluként volt ismert, és a XVIII-XIX. századi adatok alapján a balatoni halászat kiemelkedő szerepet játszott a település életében, különösen a téli, jég alatti halászat volt fontos. A tihanyi gardahalászat helyi specialitásnak számított, a látott hal fogása pedig jellegzetes halászati mód volt.

A két épület 2022-re teljes körűen megújult, így továbbra is megőrizve Tihany gazdag kulturális és történelmi örökségét a látogatóknak.

Az ingyenes látogatások időpontjai:

Augusztus 25., 9.00 – 18.00

Szeptember 29., 10.00 – 17.00

Október 27., 10.00 – 16.00

Forrás