Az Indiai-óceán apró ékköve: Mauritius magával ragadó világa

Az Indiai-óceán apró ékköve: Mauritius magával ragadó világa

Az Indiai-óceán apró trópusi szigetét, Mauritiust, nem véletlenül emlegetik a térség gyöngyszemeként az utazók. Gyönyörű homokos strandjai, kristálytiszta lagúnái és trópusi erdői garantált élményt nyújtanak mind az aktív, mind a passzív pihenésre vágyóknak.

 

Kevesen tudják, de Mauritius több szigetből áll, beleértve a szomszédos Rodrigues-t, a Cargados Carajos Shoals-t és az Agalega szigeteket is. Az időeltolódás Mauritius és Magyarország között mindössze 2-3 óra, attól függően, hogy téli vagy nyári időszámítás van. Az egész sziget vulkanikus eredetű, de nincs aktív vulkánja. A legmagasabb csúcs az 828 méter magas Piton de la Petite Rivière Noire.

Mauritius azért is izgalmas úti cél, mert a sziget valódi kulturális olvasztótégely, ahol indiai, afrikai, kínai és európai hatások találkoznak. Ráadásul ez a sokszínűség a különleges ízeivel vonzó helyi gasztronómiában is megmutatkozik. A szigeten található a világ egyik legszebb tengerpartja, a Trou aux Biches, amelyet a World Travel Awards 2011-ben a világ legjobb tengerparti úti céljának választott.

 

Mivel a sziget területe csupán kétszer akkora, mint Budapest – észak-déli irányban 58 km, kelet-nyugati irányban 47 km – ezért akár néhány nap alatt is kiválóan felfedezhető a sziget összes látnivalója. Mellette pedig még arra is bőven marad idő arra is, hogy az égszínkék kék tenger és a hófehér homokkal borított tengerpart nyújtotta örömöket kiélvezzük. A jól kiépített utak mellett néhány gyorsforgalmi út biztosítja a kényelmes közlekedést, de mivel a szigeten balra tartanak, az autóbérlés csak a tapasztalt sofőröknek javasolt.

Mauritius időjárása szinte egész évben ideális a nyaralás különböző formáira. Annak köszönhetően, hogy a sziget a Baktérítő közelében helyezkedik el, enyhe trópusi tengeri klímával rendelkezik. A nyár novembertől áprilisig tart, amikor a nappali átlaghőmérséklet, magas páratartalom mellett nagyjából 30 °C körüli. A júniustól szeptemberig tartó téli időszak szárazabb, a nappali átlaghőmérséklet pedig 24 °C körül mozog. Az időjárás kapcsán érdemes megjegyezni azt is, hogy mivel Mauritius a SWIO (South-West Indian Ocean) ciklonövezetében található, a legtöbb ciklon februárban jelenthet veszélyt a szigetre. De miközben sokan azt hiszik, hogy trópusi éghajlata miatt más ázsiai országokhoz hasonlóan gyakoriak az elhúzódó esőzések, Mauritiuson többnyire éjszaka esik az eső, nappalra viszont fokozatosan kisüt a nap. A szúnyogokon kívül nem kell tartani más emberre veszélyes rovaroktól vagy csúszómászóktól.

Így aztán minden adott a sziget felfedezéséhez. A sziget kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a Le Morne és a Vízalatti Vízesés. A sziget délnyugati csücskében található az utazók kedvelt helyének számító Le Morne-félsziget és az ikonikus Le Mont Brabant: az 556 méter magas bazaltkúp az UNESCO természeti világörökség része. Érdemes megmászni a hegyet, ami körülbelül 3-4 órát vesz igénybe, és felejthetetlen kilátást nyújt. A Le Morne öbleit különleges korallformációk veszik körül, és az egyik legkülönlegesebb geológiai látnivaló a víz alatti vízesés, amelyet csak a levegőből lehet meglátni. Mégpedig azért, mert valójában nem egy igazi vízesésről beszélünk, hanem a tengeri üledékes kőzet mélybeszakadásánál világosabbá váló a vízről, ami a magasból nézve pont olyan, mintha tényleg a tenger alatt zubogna a hatalmas víztömeg.

A Seven Coloured Earth, vagyis a Hétszínű föld Mauritius egyik természeti csodája, amely 3,5 millió évvel ezelőtt alakult ki. Közelében található a sziget legmagasabb vízesése, a Chamarel vízesés, amelynek vízkötegei mintegy 100 méter magasból alázúdulva garantálnak szemkápráztató élményt. A vízesés látványa a csúcsnál lévő kilátóból éppoly különleges, mint a 3 órás, a vízesés tövéhez vezető túraútvonalról szemlélve.

Az Ebony Forest egy 50 hektáros védett terület Mauritius délnyugati részén. Ami azért különleges, mert a rehabilitált őshonos erdőben kiemelt figyelmet fordítanak az endemikus, vagyis bennszülött fajok megőrzésére és rehabilitációjára. Egyedülálló helyszín a Black River Nemzeti Park is, ahol Mauritius édenkertre emlékeztető egzotikus és színpompás növény- és állatvilágát csodálhatjuk meg. Az itt látható 60 különböző orchideafajta mellett, az 1000 őshonos mauritiusi növény közül mintegy 300 számít igazi ritkaságnak, közte az indiai tölgy, az ébenfaerdők, az utazópálma és a colophane fák.

A napfény és a tenger szerelmeseinek kihagyhatatlan látnivaló a sziget egyik legszebb tengerparti része Blue Bay ami tökéletes helyszín az úszásra, snorkelezésre és búvárkodásra. Itt található Mauritius első tengeri parkja, amely kristálytiszta vízzel és lenyűgöző élővilággal várja a látogatókat.

 

 

 

 

 

 

Forrás