Most akkor gyorsan váltsunk valutát?

Most akkor gyorsan váltsunk valutát?

A nyárhoz közeledve mindig aktuális a kérdés: külföldi utazásainkhoz mikor váltsunk valutát? Már csak azért is, mert egy országgyűlési választás és egy új kormány megalakulása általában minden ország valutájára befolyással van.

Amióta honfitársaink számára megszokottá vált a bankkártyás fizetés, nyár előtt már kevésbé kínzó, de azért – különösen, ha egzotikus helyekre utazunk – mégiscsak aktuális kérdés, hogy mikor érdemes kiváltani az utazásra szánt valutát. Erről kérdeztük a hivatalos pénzváltókat és a pénzintézetek közül a K&H Bank szakemberét.

Abban minden válaszadó egyetértett, hogy Európában, Amerikában, általában a fejlettebb országokban már a bankkártyás fizetés a legegyszerűbb, ugyanakkor több-kevesebb készpénzt mégis érdemes magunkkal vinni, mert nagyon sok olyan hely van, ahol még mindig csak készpénzt fogadnak el – például a reptérről a taxit sem tudjuk mindenütt kártyával kifizetni. (Más kérdés, hogy helyi valutát a reptéri pénz automatából is vételezhetünk, ha nem vittünk magunkkal.) Mindenesetre, főszabályként a K&H-nál úgy tartják: az, hogy mennyiben érdemes valutát magunkkal vinni egy utazás során, mindig attól függ, hogy a célországban mennyire elterjedt a bankkártya használata.

A pénzintézet tapasztalata szerint az eurón és az amerikai dolláron kívül a japán jenre és az angol fontra van nagyobb kereslet Magyarországon, míg a hivatalos pénzváltóknál érthető módon a horvát kunát is nagyon keresik.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy ha egy távoli országba utazunk, és nem tudjuk idehaza beszerezni a helyi valutát, érdemes dollárt vagy eurót váltani, hiszen azok a legelfogadottabb fizetőeszközök világszerte. Árfolyamuk azonban érdekes mozgást mutat, amit a K&H-nál úgy jellemeztek, hogy amíg 2017 elejéig a dollár erősödése volt jellemző, ami alapvetően a két nagy gazdasági övezet eltérő kamatpolitikájának volt köszönhető, addig 2017 óta az euró erősödik a dollárral szemben, mivel a befektetők az európai kamatszintek emelkedésére számítanak a következő években.

Ugyanakkor ami a lényeg: a forint jelenleg stabil, a magyarországi választás sem okozott érdemi árfolyamhatást, hiszen a tőkepiacok a kiszámíthatóságot kedvelik. Éppen ezért egy meglepetés eredmény okozott volna inkább lényegi forintgyengülést. Vélhetően nem lesz hatással a forint árfolyamára a nyár közeledte sem, a nyári hónapok ugyanis annak ellenére, hogy turistaszezonról van szó, a tapasztalatok szerint nem hoznak kiugró változást. A K&H-nál ugyanakkor a forint árfolyam középtávú leértékelődésére számítanak az euróval szemben – alapvetően a jegybank alacsony kamatpolitikája miatt. Ezért ha valaki már az utazás előtt szeretne valutát váltani, akkor a 310-es EUR/HUF árfolyamszint közelében már jó döntés lehet a vásárlás. Turistaként nagy tételt azért így sem érdemes megvásárolni, mert túlságosan nagy elmozdulás semmilyen irányba nem várható.

Végezetül abban is minden szakember egyetértett, hogy az úgynevezett egzotikus valutákat –  amilyen az egyiptomi font, a thai bát és ide sorolhatjuk a horvát kunát is – nem érdemes hazahozni. A reptéren mindig akad lehetőség visszaváltani – ez még akkor is megéri, ha a vásárláskori árfolyamhoz képest bukunk is valamennyit -, vagy ha kis tételről van szó, ajándékra elvásárolni.

Összességében tehát a legfontosabb jó tanács: a forint árfolyama alapvetően stabil, nem érdemes kapkodni, nagy tételben sem kell bevásárolni, ugyanakkor mindenképpen hasznos, ha készpénz is rögtön van nálunk akkor, amikor megérkezünk valahová.

The post Most akkor gyorsan váltsunk valutát? appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás