Nárciszfesztivál legendákkal Babócsán

Nárciszfesztivál legendákkal Babócsán

A déli határ közelében a Somogy megyei Babócsa ad otthont Európa legnagyobb nárciszmezejének, ahol a huszonkettedik Nárcisznapra és a hozzá kapcsolódó fesztiválra idén, május 12-én kerül sor.

Az apró Somogy megyei település nárciszmezejét kultúrtörténeti és növénytani értékei miatt 1977-ben nyilvánította védetté a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága. A Babócsán mintegy 13 hektáros terület legkiemelkedőbb látványossága a csillagos nárcisz, amely a tavasz derekán a babócsai Basakertet valóságos fehér bársonyszőnyeggé változtatja, miközben a csillagszirmú virágok különleges illatfelhőbe borítják a vidéket.

A természet néhány napig tartó ajándékát megünnepelve a babócsaiak minden évben megrendezik a Nárcisznapot, amely mára már a hazai és külföldi turisták körében is közkedvelt látványossággá vált.

Fotók forrása: babocsa.hu

Az egyszerűségében is szépséges virág ünnepét, a Nárcisznapot, a virágszőnyeg látványa mellett többféle érdekes program teszi még színesebbé. A hagyományőrző produkciók és a helyi előadók, illetve a sztárfellépők mellett természetesen a gasztronómiai kínálat sem marad el. A messze földről érkezők számára igazi különlegesség a babócsai vadpörkölt, a halászlé, valamint a babgulyás, illetve a tört bab hagymával.

De még az evés előtt, kora reggel, Barcsról indul – többféle távon –, az évek alatt legendássá vált nárciszfutás, ahol az indulók természetesen a nárciszmezőben is gyönyörködhetnek, míg a Rinya-partján fogathajtó verseny teszi még látványosabbá a napot. Aki pedig a kényelmesebb örömökre vágyik, az Babócsán és a Basakertben hintóról is rácsodálkozhat a helyi látványosságokra, közte a Prinke-kastélyra. A nap lezárását pedig egy látványos tűzijáték teszi teljessé.

Ha pedig az elénk táruló látvány nem lenne elég mesébe illő, két legenda is párosul a nárciszmezőhöz. S mivel a csillagos nárcisz már a török idők óta virágzik Babócsa területén, ezért mindkét legenda a török hódoltsághoz kötődik. Az egyik népmonda szerint a babócsai végvárat ostromló török pasa ültette be udvarát nárciszokkal, háreme gyönyörködtetésére. A másik viszont azt tartja, hogy a pasa felesége, a hazájából hozta magával a virágot és ültette el új otthonában, amely azután elszaporodott, büszkévé téve ezzel nemcsak Babócsát, hanem egész Európát.

Rekecki Orsolya

 

The post Nárciszfesztivál legendákkal Babócsán appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás