A legendás fáraó Ausztráliába tart

A legendás fáraó Ausztráliába tart

A távoli kontinens legrégebbi múzeuma, a sydney-i Ausztrália Múzeum hamarosan hatalmas, 50 millió dolláros felújításon esik át annak érdekében, hogy néhány év múlva termeiben állíthassa ki Tutanhamon fáraó legértékesebb kincseit.

A várhatóan 2021 elején nyíló tárlat a tetemes pénzügyi beruházás mellett sokéves előkészületet is igényel, hiszen a sydney-i lesz a legnagyobb, Egyiptom határain kívül berendezett Tutanhamon-kiállítás.

Az Ausztrália Múzeumban bő két és fél év múlva kiállításra kerülő tárgyak nagy része a jelenleg a Los Angeles-i Kaliforniai Tudományos Központban megtekinthető, a Tutanhamon-sír felfedezésének 100. évfordulója alkalmából útjára indult vándorkiállítás gyűjteményéből kerül majd ki. Ez a kollekció több mint 150 tárgyat tartalmaz, amelyek mindegyike a brit régész, Howard Carter által 1922-ben feltárt kriptából származik. A sydney-i közönség ezen felül 60 darab, korábban kizárólag Gízában kiállított kincset is megcsodálhat.

Az ausztráliai tárlaton mindemellett a Tutanhamon életével és uralkodásával kapcsolatos kutatások legújabb eredményei is megismerhetők lesznek, csakúgy, mint az ifjú fáraó rejtélyes halála kapcsán felmerült kérdésekre adott legfrissebb válaszok.

Az Ausztráli Múzeum már most gőzerővel készül a 2021-es megnyitóra, hiszen becsléseik szerint a két szinten és mintegy 1500 négyzetméteren berendezendő kiállítás 800 ezer látogatót fog az intézménybe csábítani a fél év alatt.

Boruzs Álmos

The post A legendás fáraó Ausztráliába tart appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás