A bezárás nem könnyű, a nyitás még nehezebb lesz a turizmusban

A bezárás nem könnyű, a nyitás még nehezebb lesz a turizmusban

Flesch Tamással, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökével készített anyagot az Index, amiből nem csak az derül ki, hogy a koronavírus egyik legnagyobb áldozata a turizmus, hanem az is, hogy az ágazatnak az újraindulás legalább akkora kihívást jelent majd, mint most a leállás.

AZ MSZÉSZ elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: miközben a gazdaságban általában beigazolódhat a várakozás, hogy a válság V alakú lehet, tehát a krízishelyzet után egy gyors felpattanás jöhet, a turizmusban annak sajátosságai – például a bizalomra épülő jellege miatt –, akár 12-18 hónapig is eltarthat a talpra állás. A szakember hosszútávon ugyanakkor optimista, mondván Magyarország és Budapest – kiváló vonzerőivel, központi fekvésével, olcsóbb áraival -, az újraéledés nyertesei közé kerülhet, ha megfelelően jó állapotban áll a startvonalnál az újrakezdésnél.

Ez ráadásul nemzetgazdasági érdek, hiszen a magyar turisztikai szektor a hazai GDP 12-13 százalékát adja, ami 400 ezer munkavállalónak jelent közvetlen megélhetést, a családtagjaikkal együtt pedig egymillió embernek. Akik többségének most a nullára esik le a jövedelme. Ráadásul az ágazat jövedelemtermelését nem szabad csak önmagában nézni: miközben a magyarok évente 7-800 milliárd forintot költenek el külföldön, addig a beutazó külföldiek háromszor annyit itthon.

Flesch Tamás

Az élőmunkaigényes ágazat pedig most különösen azért van nehéz állapotban, mert miközben egy jobb belvárosi étteremben akár 15 millió is lehet a bérköltség, a szállodaiparban is rendkívül magas, 35-40 százalékot tesz ki ez a  tétel. A szakember szerint ezért kell most összefognia a három legfontosabb szereplőnek, a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak. Mert hiába jött a 2008-as pusztító válság után néhány jó év, az ágazat kisebb, hazai tulajdonú szereplői a szektor alacsony jövedelmezősége mellett nem tudtak a túlélésre tartalékolni, különösen nem a most bekövetkezett nulla bevételre.

Flesch Tamás kifejtette: a következő hónapokban mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy valamiképpen elkerülje a csődhelyzetet és megmeneküljön a munkahelyek többsége, hogy a szektor – ha várhatóan komoly veszteségek mellett is -, készen álljon a sikeres újraindulásra. Ennek kapcsán kifejtette: a jelenlegi kormányzati könnyítés ugyan fotos, de nem elegendő az ágazat megmentéséhez. Ezért a legfőbb éttermi, szállodai, rendezvényszervezői és utazási szervezetek közösen megfogalmaztak egy javaslatcsomagot a kormányzat felé, amiről a tárgyalások alatt részleteket nem árult el.

Forrás