Charlie új zenei utazásra invitál

Charlie új zenei utazásra invitál

Egy cigarattafüstös, rekedtes férfihang, amit mindenki azonnal felismer, de már 14 éve nem énekelt új dalokat. Ennek most vége: Mindenen túl címmel megjelent Charlie új lemeze, amely új zenei élményekkel gazdagítva, a már megszeretett zenei világba repíti magával a hallgatóit.

– Egyszer azt mondta egy barátom, csináljunk neked egy blues lemezt, mire én azt válaszoltam, minek, egyrészt nem akarok leragadni egyfajta stílusnál, másrészt az én lemezeimen úgyis mindig vannak blues számok, de mellette jól megfér minden más irányzat a funktól egészen a poppig – meséli Az Utazónak Charlie a pályafutásához és a legújabb lemezhez kapcsolódó történeteket. Hozzátéve: nem számolja hányadik lemeznél tart, mert rengeteg albumot készített és nem foglalkoztatta mikor volt utolsó lemeze, mert a folyamatos koncertezés közben amúgy is kapcsolatban van a közönséggel.

Lemezeinek számát azért is nehéz lenne fejben tartania, mert szinte hihetetlen, de már 1964 óta a színpadon áll: 1964-ben kezdte a Decca-val, majd következett az Olympia.

– Az Olympia máig a „szívem csücske”. Máig fájdalom, hogy hiába csináltunk magyar számokat, sose csinálhattunk lemezt, pedig az egy nagyon hiteles zenekar volt. De legalább emlékezetes koncertjeink voltak a MOM Művelődési Házban, ami egy olyan 450 férőhelyes terem, ahová azóta ismét visszatértem és ahol mindig házibuli hangulatú fellépéseink vannak.

14 év után 14 vadonatúj dalt tartalmazó koronggal jelentkezik Charlie. 
A művésztől már megszokott zenei stílust hallhatjuk a szerzők tekintetében igencsak színes vonulattal dúskáló korongon. 
Charlie nem mással mint a magyar zeneipar krémjével dolgozott: 
4 szövegíró, 8 zeneszerző és szinte számtalan zenész, többek közt Szolnoki Péter,
 Tóth Vera, Bolyki Balázs és Nika is részt vett a lemez elkészítésében.
 Blues-os-funky-s dalok, szép balladák, duók egy Somló Tamásnak szóló emlékdal és egy bónusz dal is elhangzik Charlie régi társával Tátrai Tiborral. 
A lemez kihagyhatatlan és méltó megkoronázása eddigi pályafutásának.

Kevesen tudják, hogy Charlie – akiről gyakran hallani, hogy egy időben Nyugat-Európában zenélt –, már 1970-től külföldön zenélt. A wikipedia adatai szerint Az Olympia felbomlása után két és fél évet zenélt Afrikában és ekkor fordult a funk és a soul felé. 1975-től került Tátrai Tiborral az akkor felbomlófélben lévő Generálba és a sikeres hazai lemezek mellett, az NDK-s, Nyugat-Berlini és lengyelországi koncertek közben Varsóban egy angol nyelvű lemezt is felvettek. Ezt követően indult a Pannonia Express-szel arra a tíz éves gyakorlatilag Föld-körüli útra – Svájctól az USA-n át Japánig – amiről már a magyar közönség is inkább hallott. És amelynek a végén a magyar közönség úgy kapta 1990-ben a Tátrai Band-del, hogy nemcsak hangja és énektudása, de immáron a repertoárja is különleges volt. Amit tovább színesített az 1994-ben indult szólókarrierje is, amelynek eredményeként a Tátrai Band-del kiadott mintegy tíz nagylemez mellett jónéhány szólólemez és megszámlálhatatlan sláger gazdagítja életútját.

Amelynek egyfajta összefoglalóját jelenti a most megjelent Mindenen túl, amelynek létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap, az NKA mellett a régi partner, Porsche Hungária támogatása is segítette.

– A lemez ötlete tavaly, egy utazás közben fogant, amikor az együttesemmel, jó hangulatban ültem a turnébuszban és azt mondtam, Lerch Pisti már nem lehet köztünk, de a nagy hármasból, akikkel évtizedeken át készítettük a dalokat, itt van László Attila és Halász Jani, és csináljunk egy új lemezt. Olyat, amin a velünk régóta nagy sikerrel fellépő fiatal barátaim, Tóth Vera, Nika és Szolnoki Peti is szerepelnek. Ezután szóltam Dorozsmai Petinek, januárban, hogy bemennénk a stúdiójába, és megkezdtük a felvételeket, amiben összesen 45 zenészbarátom vett részt.

Az összeszokott csapat jó hangulatú, együtt gondolkodó munkáját mutatja, hogy március 15.-ére már meg is született a végső zenei anyag, amelynek finomhangolására a COVID járvány miatti karantén időszakban, a virtuális téren keresztül került sor.

– Sok minden megváltozott az elmúlt években. Voltak örömök és a szomorúságból is kijutott, mert a szüleim után elment a kedves feleségem, és itt hagyott minket drága barátom Somló Tomi is, akinek emlékére külön dal szól a lemezen. Amelyen a megszokott zenésztársaim Csiszár Peti, Halász Jani – még a Pannonia Expressz-ból, Póta Andris és Borlay Gergő – aki Németországban világszárokkal együtt muzsikál -, Póta Andris – még a Generálból – László Attila – akivel 1993 óta dolgozunk együtt – vesznek részt, akikkel szinte egy családot alkotunk. Bonus track-ként pedig Tátrai Tibivel és Póka Egonnal együtt játszunk el egy számot. A megszokott szövegíróm Horváth Attila aki nálam a mi Petőfink, most csak egy számot írt, de mellette Grecsó Krisztián költő, Toldi Tamás és Karafiáth Orsi és Valla Attila is olyan szövegeket írt, amelyek tökéletesen adják vissza azt, amire gondolok.

Mert ezek a számok önmagukért beszélnek, megmutatva, hogy nem csak azért muzsikálunk mert szeretjük, tiszteljük egymást, hanem azért is, hogy adjunk és mondjunk valamit a világnak. Annak a világnak, amiben jómagam már a harmadik generáció várja az idősebbekkel azt, hogy ismét olyan újdonságot kapjanak, amit megszoktak tőlem. Erről is szól a Mindenen túl, ami nem úgy született, mint a fiatalkori lemezeim, amikor beestünk a stúdióba és ott összejött valami jó zene, hanem úgy, hogy a felelősségérzet is velem volt azért, hogy ha egy ilyen összegző lemez megszületik, az minden tekintetben hűen tükrözze amit szeretnék.

Az új idők új dalait, vagyis a világ változását jelezve a Mindenen túl 14 dala nem kerül kereskedelmi forgalomba: a koncertek mellett a Charlie zenéit árusító webshopokban a https://shop.charlie.hu –n érhető el.

Érsek M. Zoltán

Forrás