Kirándulás a lombok között

Kirándulás a lombok között

Sétálok az erdőben. De nem: az erdő fölött! A fák lombjai között. S közben egy hatalmas hallócsövön keresztül hallgatom a madarak énekét, az erdő apróbb-nagyobb zajait. Innen, fentről egészen más képet mutat a táj.

Ezt a csodálatos világot egy osztrák férfi, Hubert Reschl, a Geschrie – benstein Naturpark elnöke álmodta meg a 2013-ban, majd meg is valósította az IGEN projektnek köszönhetően. Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés egyik eredménye a Lombkorona tanösvény Óhodászon, osztrák nevén Althodis-ban, amely 250 méter hosszan vezet a fák lombjai között. A falábakon álló méretes fahíd legmagasabb pontja 22 méter, s 11 tornyáról különleges látnivaló tárul a vendég elé. Felépítése alkalmassá teszi kerekesszék és babakocsi használatára.

Lombkorona tanösvény Makón Fotók: Szivós Éva

Az osztrák példának több követője is akadt. Gombamód szaporodtak az „utódok”. A leghosszabb a makói és az ipolytarnóci, a legmagasabb pedig a jeli és a kaszói lombkorona-ösvény. A kör alakú gerecsei tanösvény különlegessége, hogy ez is bejárható kerekesszékkel. A makói lombkorona tanösvény egy hihetetlen világba invitál. Minél magasabbra sétál a látogató, annál inkább megváltozik körülötte a természet. A közel kétszáz méter hosszú, információs táblákkal ellátott építmény bemutatja a Maros élővilágát. A lombkorona sétányon egy függőhíd és a Hagymaterasz várja az érdeklődőket.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont nemrégiben új turisztikai attrakcióval bővült, egy 150 méter hosszú, 8-10 méter magasságban húzódó lombsétány épült, ahol hevederrel biztosítva fedezhető fel az erdei vadvilág. A tanösvény igazi élménypark, a lombsétány alatti ösvényen mesterségesen kialakított madárfészkeket, rókalyukat, denevérbarlangot alakítottak ki. A tolnai Lengyel-Annafürdőn egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvény legmagasabb pontja kilenc méter.

A Kaszói lombkorona tanösvény hosszában, magasságában és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít. Az aljnövényzettől a lombokig, a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát fedezhetik fel. A felső lombkorona-szinten található fák életkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, így elmondható, hogy egy igazi „öregerdőben” találkoznak a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő növény- és állatvilágával. A Hetvehely melletti Sás-völgyben található a Sás-völgyi lombkoronasétány, melyen 6 méteres magasságban 50 métert sétálhatnak, miközben megfigyelhetik a fák lombkoronájának élővilágát. A tájékoztató táblák segítenek az itt élő növények, állatok megismerésében. A gyerekek számára kialakítottak egy gólyafészket, valamint cinke- és denevérodút, ahová bemászva megtapasztalhatók, hogyan élhetnek ott az állatok. Több mint egy kilométeres tanösvény várja a látogatókat Gyomaendrődön, közelében a 15 méter magas kilátó: az Erzsébet ligeti lombkorona tanösvény. Itt a ligetek és erdők élővilágát mutatják be, valamint a lombkoronáról felfedezhető az erdő madárvilága is.

Forrás