Átadták a Naplás-tavi kilátót

Átadták a Naplás-tavi kilátót

27 méter magas és páratlan panorámát nyújt: átadták a XVI. kerületben a már formájában is különleges Naplás-tavi kilátót.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A XVI. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködéséből megvalósult fagerendákból álló, 27 méter magas építmény páratlan panorámát nyújt a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre.

A Naplás-tavi kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat kooperációja tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a beruházás költsége 100 millió forint volt. A kirándulók egy hete már szabadon látogathatják a kilátót, amelyet – az építményben elrejtett számláló szerint – idáig 4000-en kerestek fel.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója az avatáson elmondta, a főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is volt fontos a Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó megépítése. Az erdőgazdálkodóknak a jövőben olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megfelelő partnerekkel tudnak szövetségre lépni és közös erővel munkálkodni a feladaton – írták. (MTI)

Forrás