Minden, amit az uniós Covid-útlevélről tudni kell

Minden, amit az uniós Covid-útlevélről tudni kell

Ahogy arról többször írtunk, július 1.-től használható az európai Covid-igazolvány. Az Index most egy csokorba gyűjtött mindent, amit az új iratról tudni kell.

A cikk szerint a dokumentum mindenkiről három információt fog tartalmazni:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett melyik vakcinával oltották be,
  • átesett-e a fertőzésen,
  • van-e friss, negatív teszteredménye.

Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papírformában is ingyenesen elérhetővé teszik. A  zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Az egészségügyi tanúsítvány hozzájárul a tagországok közötti mozgás megkönnyítéséhez, de nem előfeltétele – igazolás nélkül is bárki utazhat, csak ez esetben a fogadó ország vonatkozó egészségügyi előírásainak megfelelően bizonyos intézkedéseknek (teszt és/vagy karantén) alá kell vetnie magát –, és nem is lép elő utazási igazolássá.

Az irat tartalmazza az illető nevét, születési dátumát, az igazolás kibocsátásának időpontját, valamint az azonosítási kódot. Automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott vakcinák. Emellett bármely tagország dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más szérumról szóló igazolást is. Az EMA által jóváhagyott vakcinák:

  • Pfizer/BioNTech
  • Oxford/AstraZeneca
  • Moderna
  • Johnson & Johnson

Az igazolás használata az EU egész területére érvényes, minden országban azonos tartalmú, és egy időben hatályossá váló európai uniós rendeleten alapul. Az igazolás egyelőre 12 hónapig érvényes, de a járványhelyzettől függően – ha az ENSZ Egészségügyi Világszervezet a járványt megszűntnek minősíti – használata már előbb is felfüggeszthető, és megfordítva: inaktív kártya is újraaktiválható, ha ezt a járványhelyzet szükségessé teszi. Az Index emlékeztet, hogy az a személy, akit nem EU-országban oltottak be, hazája hatóságánál kérheti az oltás elismerését és ez alapján az európai igazolás kiállítását (feltéve, hogy az oltóanyagot elfogadta az EMA).

Forrás