Minden, amit az idei kecskeméti repülőnapról tudni kell

Minden, amit az idei kecskeméti repülőnapról tudni kell

Számos légi és szárazföldi bemutató szerepel az augusztus utolsó hétvégéjén tartandó kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutató programjában. A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség fegyvereivel, lesznek szimulátorok és PTSZ lánctalpas “élményutazás” is várható a kétnapos rendezvényen – derül ki a repulonap2021.hu oldalról.

A programok szombaton és vasárnap is azonosak. Reggel 7 órakor van kapunyitás. 9 órától civil repülőgépes blokk lesz. A magyar légierő díszelgő köteléke 9.50-kor száll fel bemutatót tartani. A hivatalos megnyitót mindkét nap 10 órakor tartják. Ezt követően megjelenik a Magyar Honvédség összes rendszeresített repülőgépe, helikoptere, valamint ejtőernyő díszelgő bemutatót tartanak. Utána egy szállító repülőgép és két JAS-39C/D repülőgép részvételével azt is bemutatják, hogy zajlik egy légtérsértő repülőgép leszállítása. Mindkét nap bemutatót tart Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is.

A nemzetközi rendezvényen mások mellett az olasz, szaúdi, törek, német, cseh, horvát, svéd, szlovén és a lengyel légierő bemutatóit is láthatja majd a közönség. A két nap során a Magyar Honvédség szárazföldi haderőneme is megmutatja majd eszközeit. A földön is lesznek dinamikus bemutatók: a látogathatók megismerhetik a Leopard2A4 és T-72 harckocsik, valamint a BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveik képességeit is. A felderítő ezred katonái töréstechnikákat és önvédelmi technikákat mutatnak be. Bepillantást lehet nyerni továbbá egy különleges műveleti csoport bevetésen végzett feladataiba is, mint például a felderítés, rajtaütés, tűzharc, légitámogatás, tűzcsapás, kiemelés.

Az érdeklődők és a különböző versenyeken részt vevő látogatók egy PTSZ-M lánctalpas gépkocsi fedélzetén tereputazáson is részt vehetnek. Meg lehet tekinteni továbbá a Magyar Honvédség fegyvereit is. Mindemellett minden korosztály számára szimulátorokkal is készül a honvédség.  A honlapon megjegyezték: a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató programjának összeállítása a beérkező igényeknek megfelelően folyamatosan változhat.

A repülőnapra az egynapos látogatói jegy 5 ezer forintba kerül. A rendezvény hivatalos honlapján külön kiemelik a Covid-információkat is. Ezekből kiderül, hogy a repülőnapra csak a koronavírus elleni védettség igazolásával (védettségi igazolvánnyal, illetve azzal egyenértékű applikáció) felmutatásával lehet belépni. (MTI)

Forrás