Járványszülte trendi delikát a Velencei-tónál

Járványszülte trendi delikát a Velencei-tónál

A minden rosszban van valami jó elvén, a járvány idején született a Groenk Deli, a Velencei-tó legújabb, trendi delikátesz üzlete, ahol az igényes élelmiszerkínálat mellett a finom falatok megkóstolására is lehetősége nyílik annak, aki a magyar tenger kistestvérénél vágyik a különleges gasztronómiai élményekre.

Miközben a Balatonnál sorra nyílnak a menő strandbüfék és delikátesz üzletek, a fővároshoz közelebbi Velencei tó mintha mostohagyereknek számítana ebből a szempontból. Szerencsére nem mindenki törődik bele ebbe, aminek eredményeként, a koronavírushoz kötődő lezárások idején egy új családi deli története vette kezdetét Velencén.

Az alapító Juhász Emese és férje, Turi Balázs az első, ma már közkeletű elnevezéssel élve lockdown, kevésbé fennkölten kijárási korlátozás elején, 2020 márciusában állította át zöldség- és gyümölcs nagykereskedésüket magánszemélyek kiszolgálására Budapesten. A gondolatot tett követte és egy hét alatt megszületett a magánszemélyek kiszolgálására alkalmas webshop.

Eleinte csak zöldséget és gyümölcsöt, majd folyamatosan növelve a kínálatot, más delikátesz termékeket is feltettek a virtuális polcaikra. A tavaly nyári újranyitásnál már látszott, hogy az élelmiszer házhozszállítás szektor nagyon kiszámíthatatlan, ezért döntöttek úgy, hogy nyitnak egy üzletet. Mindenképp segítség volt, hogy mivel a Velencei-tónál élnek, ahol a gasztrokínálat még jócskán lemaradt Budapesthez képest, ráadásul a gasztronómiában is nagy tapasztalatuk van – érezték, hogy itt nem szabad megállniuk, ez egy jó lehetőség.

Így született meg idén május végén a maga fizikai valóságában is Velencén, a Tábor utcában – a Széchenyi utca sarkán – a Groenk Deli, ahol már nem csak a gourmék által nagyra értékelt olasz, spanyol és magyar sonkák, szalámik, kolbászok, francia, olasz, spanyol, svájci és magyar sajtok és más ínyencségek várják a betérőket a friss pékárúk mellett. Emellett a nagy borrégiók nedűit és a legjobb helyi borokat, valamint a magyar kisüzemi, illetve a német és cseh söröket is le lehet venni a valódi polcokról.

Sőt a hangulatos teraszon és a belső térben már egy ebédre, vacsorára, vagy akárcsak csak egy kávéra és sütire is be lehet ülni a Velencei-tónál, Nyugat-Európát idéző delibe. Amelynek bisztró részében 100% marha húsból készült burgereket, salátákat és olyan klasszikus ételeket, mint a rántott csirke, a töltött paprika, a tojásos nokedli vagy a lecsó, hozzá pedig a hely különlegességének számító tiramisút szolgálnak fel azoknak, akik nem csak azt szeretik ha jóllaknak, hanem közben a fenséges ízeket is szeretik kiélvezni.

Kocsis Erika

Forrás