Gyadai tanösvény – Kirándulásajánló

Gyadai tanösvény – Kirándulásajánló

A Börzsöny kapujaként emlegetett, Katalinpusztai Kirándulóközpontból kiinduló Gyadai tanösvény nevét a túra közben megcsodálható Gyadai-rétről kapta. Régen legelőként szolgált, ma már természetvédelmi terület.

Az 5-6 kilométeres túra több izgalmat rejt, mint gondolnánk. A Naszály-hegy északi lábánál járunk, mely a Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik. A tanösvény 2-3 óra alatt bebarangolható, kevés szintkülönbséggel, így kisgyermekes családoknak is kifejezetten ajánlott. A családbarát környezet többféle lehetőséget nyújt a kisebbek kikapcsolódásához. A nagy játszótér, a minivasút és a kalandos túra a számukra lett kialakítva.

Az útvonal 13 állomásból áll, végig útjelzésekkel, eltévedni szinte lehetetlen. A kíváncsi kirándulók sok-sok érdekességet tudhatnak meg a kihelyezett információs táblák segítségével a hely természeti adottságairól, valamint a gazdálkodásról, a madártani ösvény pedig a helyi tollasokat mutatja be.

Forrás: szendehely.kornyeke.hu

Legnagyobb attrakciói közé tartozik a Katalinpusztai Kirándulóközpont, mely 2012-ben Az év ökoturisztikai létesítménye lett. Itt található interaktív erdészeti kiállítás, erdei teázó és egy kilátó is. Az ovisok számára külön élmény-ösvény készült, ez a „Legyél Te is Kiserdész tanösvény”. Kihagyhatatlan nevezetesség a pallósor, mely a mocsáron való átkelést segíti. Az elhelyezett farönkökön kell átjutnia a saras ártéri erdő talaján. Itt rejlik Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídja is, mely 25 méter hosszú, és 6 méter magasan helyezkedik el.

Molnár Eszter

Forrás