Korcsolyázás a tóparton, téli vitorlázás és repülők minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Korcsolyázás a tóparton, téli vitorlázás és repülők minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Balatonlelle nem tréfál, szilveszteri vitorlásversennyel nyújtja meg a szezont, de a fázósakat a tóparton is megannyi esemény várja majd. Különlegességek várnak arra, aki fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő ferihegyi Aeropark Repülőmúzeumba látogat, a Nagyvillámon pedig átsízhetünk az új évbe.

Balatonlelle a Balaton téli fővárosa

Balatonlellén az év utolsó napján pedig kilencedik alkalommal szállnak vízre a vitorlázás szerelmesei a Szilveszteri Regatta vitorlásversenyen A szilveszteri megmérettetés lesz a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol rekord számú – 31 résztvevő szállt vízre. A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei.

A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik a partról követik az eseményeket. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája valamint azok, akik testközelből szeretnének részesei lenni a versenynek, felülhetnek egy nézőhajóra. Bár ez az év utolsó vitorlásversenye a Balatonon, a téli vitorlás versenysorozat nem ér véget. Februárban jön a Farsangi Regatta, márciusban pedig a Tavaszi Regattával ér véget a téli vizes küzdelem.

A balatonlellei rendezvénytér is benépesül az év utolsó napján: első alkalommal – Városi Szilveszter néven – egy óévbúcsúztató partyt szerveznek. Az új évben sem hagy senkit események nélkül Balatonlelle, ugyanis február 5-én ugyanitt kerül megrendezésre a IV. Lellei GasztroFarsang.

Szülinapos repülőkiállítás

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum, a helyszínen a látogatók megismerhetik egyebek mellett a repülés hőskorát, a Malév 66 éves történetét, valamint betekintést kaphatnak a modern légiközlekedés hétköznapjaiba, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé is – tudatta az Aeropark-Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK).

Fotó forrása: Aeropark.hu

A ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum 1991-ben nyitotta meg kapuit. A kiállítóhely alapjait már az 1970- es évek második felében letették a repülőtéri szakemberek, miután világossá vált, hogy a Malév a következő időszakban több repülőgépét, köztük Il-18-asokat és Tu-134-eseket is kivonja a forgalomból. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság és a Közlekedési Múzeum közreműködésével létre jött repülőskanzent végül a 2-es Terminál közelében alakították ki – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Légközlekedési Kulturális Központ 2013 óta üzemelteti és fejleszti az Aeroparkot, amely mára az ország egyik leglátogatottabb múzeuma lett, évente mintegy 70 ezer látogatót fogad. A helyszínen jelenleg 13 légijármű mutatja be a magyar polgári repülés múltját 1946-tól a kétezres évek elejéig. Ezek mellett számtalan különleges repülőtéri földi jármű is megtekinthető és kipróbálható, a hatalmas tűzoltóautótól kezdve a repülőgép-vontatón át az előteres Zsiguliig vagy Wartburgig. A látogatók nemcsak a múltba kóstolhatnak bele, hanem a jelenbe is, hiszen az Airbus A320neo szimulátorban abból kapnak ízelítőt a vendégek, hogyan dolgoznak a pilóták napjaink egyik legmodernebb repülőgépén. (MTI)

Átsízni az új évbe

Megnyílt az idei szezonra a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő erdőterületen található Nagyvillám-sípálya. A főváros közeli létesítmény pályái kivilágítottak, így este 21 óráig hódolhatnak szenvedélyüknek a sízés szerelmesei. A Budapesttől alig egy órányira fekvő, Visegrád melletti Nagyvillám hazánk egyik legszebb fekvésű síterepe.

Pályái 130 méter szintkülönbséggel, összesen 700 méter hosszúak, ahonnan rálátni a fellegvárra és a Dunára is. A sízéssel ismerkedő tanulóknak ideális, de szélessége népszerűvé teszi a már gyakorlottak és a dinamikus, nagyobb sebességű haladást kedvelők körében is.

Mivel igen közel található a fővároshoz, napközben, hétvégén rendszerint jelentős a látogatók száma, de az esti órák a kivilágításnak köszönhetően jól kihasználhatók és jóval kevesebb a vendég is.

Forrás