Erődjárás, halászléfesztivál, kőtár és berek – hétvégi programajánló

Erődjárás, halászléfesztivál, kőtár és berek – hétvégi programajánló

A komáromi csatákat idézik fel családi programsorozattal a hétvégén a Monostori Erődben, teljes gőzzel robog a Nagybereket bejáró kisvasút és lesz tiszai halászléfesztivál is a hétvégén.

Korhű ruhák, életképek, izgalmas csatajelenetek a Monostori erődben

1849. július 2-án zajlott a II. komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat. 2022. július 2-3-án korhű, látványos csatajelenetekkel idézik fel a komáromi csatákat a Monostori Erődben.

A komáromi erődrendszert, Magyarország legnagyobb erődrendszerét három erőd alkotja: a Monostori erőd, a Csillagerőd és az Igmándi erőd. Míg a Monostori erőd az ezredforduló óta várja az érdeklődőket, a Csillagerőd nem olyan régen, 2021. október 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Igmándi erődben hamarosan megkezdődnek a felújítások, amelynek eredményeként várhatóan 2024-től a komáromi erődrendszer teljes magyarországi része látogatható lesz.

Forrás: Monostori Erőd Nonprofit Kft.

A Monostori Erőd és a Csillagerőd mindkét napon délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára. Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek izgalmas fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is. A színpadon bűvész show és interaktív zenei program szórakoztatja a jelenlévőket. A késő délutáni órákban kezdődik a nap egyik fő attrakciója, a 1848/49-es eseményeket feldolgozó csatajelenetek. A csatákat követően, mindkét este történelmi musicalt tekinthet meg a nagyérdemű.

Szombaton a hagyományokhoz hűen a Klapka rockmusicalt mutatják be. A Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készült zenés előadás Másik Lehel és Vizeli Csaba feldolgozásában kerül színpadra. A darab az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau. Vasárnap este Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének musical változata zárja a kétnapos programot. A Másik Lehel, Medveczky Szabolcs és Vizeli Csaba által jegyzett előadás a Monostori Erőd, a Premier Production és a Magyarock Dalszínház közös produkciója. A történelmi musical a 19. századba, a szabadságharc idejére repít minket.

Megnyitása óta először kapcsolódik be a programsorozatba a Csillagerőd, amely a Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként újult meg az elmúlt évek folyamán, aminek köszönhetően visszanyerte korhű, eredeti állapotát. Az erődben a rekonstrukció révén egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja méltó otthonra talált.

Nyáron is vár a balatonfenyvesi kisvasút!

A Nagybereket bejáró kisvasút vonatai nyáron is mindennap közlekednek, érdemes a Balaton-környéki pihenés, nyaralás során végigutazni a keskeny-nyomközű vasút vonalait. A tavaly nyáron átadott, teljesen újjáépített csisztai vonallal a kisvasút és a fürdőhely együttesen a térség programkínálatában új lehetőségeket nyit meg, hiszen minden évszakban színvonalas kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A csodálatos környezetben futó sínpárokon szolgáló helyi járművek a most megjelent mesekönyvben meg is szólalnak: kalandjaik közepette a környék egyedülálló növény- és állatvilágáról is mesélnek.

A somogyszentpáli vonalon 2018-ban és 2019-ben végeztek pályafelújítást, a 2002. óta nem üzemelő csisztafürdői vonal teljes újjáépítését 2020 tavaszán kezdték meg és tavaly július 1-jén nyitották meg a mintegy 8 kilométeres új pályát, mellyel elérhető a híres buzsáki gyógyfürdő. Az érintett önkormányzatok által nyert támogatásból idén három korszerű állomásépület újult meg, ezzel is a folyamatosan növekvő utasforgalmat szolgálva.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

Megújult és csütörtöktől újra látogatható Szombathelyen a Savaria Múzeum kőtára – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.  A kőtárban látható kiállítás a kétezer éves város történetének ékes bizonyítékait tárja a látogatók elé. A római kőfaragványokon és feliratokon többször olvashatjuk a város Savaria nevét, a kövek és feliratok hírt adnak a tartomány gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális értékeiről. A lapidáriumban őrzött, a városalapítás korából származó emlékek zöme temetőkből került elő, a kiállítás a római kor legjellemzőbb sírtípusait, temetkezési szokásait mutatja be, található benne kőossarium, téglasír, fémládasír, és egy szarkofág is.

A kőtár legszebb kőemléke a város korai, északi temetőjében megtalált sírkő. Többalakos kompozíciója a trójai mondakörből vett jelenetet örökít meg: Szép Helena és Paris találkozását ábrázolja. A kőtár kiemelkedő emléke a capitoliumi triász szoborcsoport, melynek torzói közül középen Jupiter egy tömbből faragott törzsét látjuk, bal oldalán Juno torzója ül, jobbján pedig Minerva foglal helyet. A Savaria Múzeum kőtárában látható állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig naponta 10 órától 18 óráig tekinthető meg.

Szombaton rendezik meg az idei tiszacsegei halászléfesztivált

Ezreket várnak szombaton a csegei Tisza-partra, ahol immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg a tiszacsegei halászléfesztivált – közölte a helyi halászcsárda tulajdonosa. Nagy Sándor felidézte, hogy első alkalommal a halfogyasztás- és a csegei Tisza-part népszerűsítése érdekében rendezték meg a halászléfesztivált, amely az elmúlt években a térség egyik legnagyobb és leglátogatottabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé vált.

Szalai János, a csárda üzemeltetője azt mondta, hatezer adag hagyományos és korhely halászlét főznek, ezer pontypatkót, illetve több tucat keszeget és kárászt sütnek a szabadban. Éjjel kettőkor alágyújtanak a csárda mellett elhelyezett üstöknek, hogy szombaton 11 órától kimérhessék a féláron kínált halászlevet az érdeklődőknek. A halászléhez húsz mázsa halat dolgoznak fel, mintegy háromszáz kilogramm hagymát és csaknem 15 kilogramm pirospaprikát használnak fel – avatott be a részletekbe Szalai János. Elmondta azt is, hogy a fesztivál idején csónakázni, sétahajózni is lehet, a komp pedig egész nap közlekedik Tiszacsege és Ároktő között.

Szeli Zoltán, Tiszacsege polgármestere hozzátette: Tisza-parti ligetes környezettel várják az érdeklődőket, akik a Tisza-tótól a folyó töltésén kerekezve kerékpárral is eljuthatnak a fesztiválra. Nagy Sándor beszámolt arról is, hogy a rendezvénytéren szombat délelőtt és kora délután helyi hagyományőrző csoportok lépnek fel, majd ismert művészek – köztük Tóth Andi, Király Viktor, Solymos Tóni és Éliás Gyula Jr. -, a Bihari Banda és az Abrakazabra zenekar adnak műsort.

Egész napos családi és gyermekprogramokkal, kirakodóvásárral, sörsátorral és vidámparkkal is várják az idei halászléfesztivál vendégeit a csegei Tisza-partra – fűzte hozzá Nagy Sándor. (MTI)

Forrás