A Mozart golyó és a Wolfgangsee titkai: Salzburg és vidéke, ezernyi nyári élményforrással

A Mozart golyó és a Wolfgangsee titkai: Salzburg és vidéke, ezernyi nyári élményforrással

Ha nem egy tengerparti napsütésre vágyunk, kevés tartalmasabb, egyben izgalmasabb úti célt választhatnánk a nyári utazáshoz, mint Salzburg és vidéke. Ami egyszerre kínál különleges kulturális és történelmi élményeket, miközben a méltóságteljes hegycsúcsok ölelésében megbúvó kristálytiszta tavak a hajózás élménye mellett a fürdés örömét is megadják az utazónak.

A Salzach folyó által kettészelt Salzburg igazán könnyen megközelíthető Magyarországról, mert végig autópályán haladva ötórányi autóútra fekszik Budapesttől. Miközben annak, aki már az utazás kezdetétől pihenésre vágyik, a kiváló vonat-összeköttetés kínál tökéletes alternatívát: egy kora reggeli indulással már ebédidőben Mozart szülővárosába érkezünk a kényelmes és egyben környezetkímélő Railjettel.

A fenntarthatóság említése korántsem véletlen, mert osztrák szomszédainknál nemcsak a sportos és egészséges életmód, hanem a környezeti terhelés csökkentése is egyre inkább az életvitel részévé válik. Az UNESCO-világörökségek közé tartozó városban már csak azért is érdemes kerékpárt bérelni, mert a Salzburgot átszövő 184 kilométer hosszú kerékpárút-hálózat 13 különböző, jól kitáblázott bringaútvonalat foglal magában. Így még akkor is érdemes kétkerekűre pattanni – legyen szó hagyományos bringáról vagy e-bike-ról –, ha csak a Salzach partján akarunk egy látványban gazdag biciklitúrát tenni. Vagy az autómentes óvárosban szeretnénk végigtekerni, mondjuk egészen a központi fekvésű Hotel Schaffenrathig, ahol a kényelmes szálláslehetőség mellett a kerékpárbérlés lehetősége is biztosított.

Észak Rómájának ékességei

Az, hogy a város kapcsán az Észak Rómája elnevezés is gyakran elhangzik, nem a véletlen műve, mert a Salzburgi Hercegséget több mint ezer éven át a különleges jogokkal és kiváltságokkal felhatalmazott hercegérsekek irányították. Akik négyszáz évvel ezelőtt, az Alpoktól északra fekvő barokk gyöngyszem városképének kialakításakor Rómát tekintették mintaképnek, amelynek adoptálásához – többek között a dóm és az óváros tágas tereinek kialakításához – az olasz építőmesterek szaktudását vették igénybe.

Salzburg-kártya
A salzburgi üdüléshez érdemes kiváltani a 24, 48 vagy 72 órás Salzburg-kártyát, amellyel ingyenesen kereshetjük fel a város múzeumait és látnivalóit, használhatjuk a tömegközlekedést – beleértve a Festungsbahn siklót, a sétahajókat és az Untersbergbahn felvonót –, miközben számos kedvezmény is igénybe vehető a különféle kulturális eseményeken és kirándulóhelyeken.

Ahhoz, hogy mindezt megfelelő perspektívából vegyük szemügyre, érdemes a Festungsbahnra szállni: Ausztria legrégebbi siklóvasútja 1892 óta juttatja fel utasait a lassan ezeréves, egész évben látogatható, kalandos történelmi fordulatokat átélt Hohensalzburg-várba. Amelynek látnivalói közül a védőbástyák és a várudvarok mellett kihagyhatatlan érdekességet ígérnek a középkort idéző hercegi szobák is.

Vagy menjünk fel a három gyorslift egyikével a Salzburg óvárosának háztetői fölött található Mönchsberg kilátóteraszára. Amely mellett a négyszintes Museum der Moderne Salzburg is igazán izgalmas látnivalókat ígér, éppen úgy, ahogy a vízmúzeum, a WasserSpiegel Múzeum is, amely a Mönchsberg 25 000 m³ kapacitású – a város vízellátása szempontjából meghatározó – víztározójának részét képezi.

A salzburgi múltidézés csodás helyszíne a város legendás főpapja, Wolf Dietrich von Raitenau érsek által 1606-ban építtetett, az itáliai reneszánsz hangulatát az Alpok vidékére varázsoló Mirabell-kastély is. Amelynek szépséges parkjában különleges élményt nyújt egy séta, a fenséges növények, a Madárház, a Narancs-ház, vagyis az Orangerie és a műremeknek számító szobrok között.

Ezt a különleges hangulatot érezhetjük a Dómnegyedben is, amelynek különleges ékköve a korai barokk lenyűgözően monumentális épülete, a dóm, amely hatalmas kupolájával és két tornyával Salzburg városképének meghatározó eleme. Miközben a méltóságteljes épület belseje már önmagában is lenyűgöző, a dómban tartott nyilvános orgonakoncertek még inkább feledhetetlenné teszik az itt átélt élményt.

Csúcsélmények földön és levegőben

Egészen másfajta látnivalókat ígér a néhány évtized alatt legendássá vált, ugyanakkor ingyenesen látogatható, egyedülálló építészeti műalkotás, a Hangar–7. Amely a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz által létrehozott Flying Bulls csodás repülőgépekből, helikopterekből és Forma–1-es versenyautókból álló, folyamatosan bővülő gyűjteményének ad otthont. A futurisztikus megjelenésű hangár a gasztronómiában is a csúcsra tör azzal, hogy az itt működő Michelin-csillagos Ikarus étterem az igazi ínyencek fellegvárának számít.

A legendás finomság
Az osztrákok egyik kedvence, a salzburgiak büszkesége a Salzburger nockerl. A pillekönnyű, egyszerre habos és krémes salzburgi galuska jellegzetes kúpos formáját a legenda szerint a Salzburgot körülölelő hegyek csúcsai ihlették.

A történelmi és a modern látnivalók után irány a természet, a Salzburg tartomány határán, a meredek hegyláncok által körülölelt, 15 kilométer hosszú Wolfgangsee felfedezése. A kristálytiszta tavat északról a Schafberg 1785 méteres hatalmas hegytömbje uralja, amely a Falkenstein-sziklánál függőlegesen szakad le a tó csillogó víztükrébe.

A mesebeli szépségű tóparti települések megismeréséhez érdemes sétahajóra szállni, hogy St. Gilgenben megnézzük Mozart édesanyjának szülőházát, vagy St. Wolfgangban a híres Weisses Rössl fogadót. Ha pedig igazán emelkedett élményre vágyunk, üljünk fel a gőzvasútra, hogy St. Wolfgangból a Schafberg tetejére érve élvezzük a salzkammerguti tavak lélegzetelállítóan szép 360 fokos panorámáját az alattunk elterülő Attersee, a Mondsee és a Wolfgangsee képével, majd búcsúzóul jöhet a hegycsúcs gasztronómiája a Himmelspforte menedékházban.

A csodagolyó
Paul Fürst salzburgi cukrász 1890-ben alkotta meg a Salzburger Mozartkugelt. A nugátba csomagolt marcipán- és pisztáciamagból álló, étcsokoládéba mártott, különleges alkotás rövid idő alatt a város, majd a világ egyik legnépszerűbb édességévé vált. A frissen, kézzel készült „eredeti Salzburgi Mozartkugel” ezüstfóliába csomagolva, kék Mozart-portréval a salzburgi óvárosban található Cafe Konditorei Fürstben kóstolható meg, és még három apró salzburgi boltban kapható.

Urbán Györgyi

Forrás