Orgonák éjszakája: egy este a hangszerek királynőjével Nyíregyházán

Orgonák éjszakája: egy este a hangszerek királynőjével Nyíregyházán

A Filharmónia Magyarország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a hangszerek királynőjét jobban megismertesse a nagyközönséggel. A csodás hangok 2022. augusztus 6-án, az Orgonák éjszakáján ismét megtöltik a templomokat, tereket az OrgonaPont sorozat nyitóeseményeként.

A program Nyíregyházán egy templombemutatóval egybekötött izgalmas orgonatúrával indul 15 órától a Nyíregyházi Turisztikai Központtól (Nyíregyháza, Kossuth tér 1). A résztvevők megismerkedhetnek a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház történetével, valamint megcsodálhatják a város panorámáját a templom toronykilátójából. Az orgonát a szkóla és karnagyuk Soltész Béla mutatja majd be az érdeklődő közönségnek. A programon való részvétel ingyenes!

Ugyanezen a hétvégén a sóstói zenélő szökőkút dallamai is bekapcsolódnak az Orgonák Éjszakájába. Az esti, klasszikus zenei sávokban új, orgonán játszott darabok fognak szólni:

  • Bach: d-moll toccata – BWV 565. Előadó: Szamosi Szabolcs a Pécsi Bazilika Angster orgonáján.
  • J. Strauss: Radetzky-induló. Előadó: Jonathan Scott a Bridgewater Hall (Manchester, UK) orgonáján.

Az OrgonaPont sorozat folytatásaként 2022. augusztus 9-én, 19.30-tól Dóbisz Áron – orgona és Samodai Bence János – trombita hangversenyét hallhatják Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. Erre a koncertre jegyek a www.jegymester.hu oldalon, valamint az előadás előtt a helyszínen válthatóak.

Forrás