Szálláshelyadatokat nyilvántartó oldalt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség

Szálláshelyadatokat nyilvántartó oldalt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség

Szálláshelyadatokat nyilvántartó oldalt indított NTAK Iránytű néven a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Az MTÜ tájékoztatása szerint az új felületen – amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) oldalán található – kibővített statisztikai mutatók, új funkciók és összehasonlítási lehetőségek érhetők el, a tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le a szálláshelyeket üzemeltető mintegy 45 ezer hazai vállalkozás.

A közlemény emlékeztet: a rendszer 2019-ben indult, a hazai szálláshelyek a bevételi és kapacitásadatokat eddig is lekérdezhették az NTAK-ban. A fejlesztést követően viszont  az előfoglalási adatok, a vendégforgalmi és a küldőpiaci információk is lekérdezhetők, valamint az egyes szolgáltatók eredményeiket összevethetik más települések szálláshelyeivel – írták.

Az  NTAK Iránytű olyan tényadatokat biztosít az előfoglalási adatok visszamutatásán keresztül, amelyek támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához – tették hozzá.

A közleményben Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese rámutatott: a lekérhető adatok segíthetik a szálláshely-szolgáltatókat az adatalapú döntéshozatalban, hozzájárulhatnak működésük javításához és fejlesztéseik megvalósításához, mindez pedig jelentősen növelheti a hazai szálláshely-szolgáltatók piaci versenyképességét.

Forrás