Sztrájkolnak a karácsonyi és újévi utazási időszakban több brit repülőtér határőrizeti alkalmazottai

Sztrájkolnak a karácsonyi és újévi utazási időszakban több brit repülőtér határőrizeti alkalmazottai

Sztrájkba lépnek több nagy-britanniai repülőtéren a karácsonyi és az újévi utazási időszakban a brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottai – jelentette be szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

Mark Serwotka, a PCS főtitkára szerdai tájékoztatóján közölte: a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtéren, Heathrow-n és Gatwicken, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve 28-tól 31-ig, összesen nyolc napon. Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak.

A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Forrás