A leggazdagabban díszített kastély

A leggazdagabban díszített kastély

A felújítás után már újra régi pompájában fogadja a látogatókat Magyarország egyik legszebb kastélya a Békés megyei Szabadkígyóson, a Wenckheim kastély.

A tavaly befejeződött helyreállítás során elsősorban az építéskori, Ybl-korabeli állapot megőrzésére törekedtek. Ezzel együtt a kastély mai állapotában izgalmas egyveleg: a 19. századi anyagok, felületek, textúrák keverednek a 21. századi élményt adó elemekkel, például egy padlóba besüllyesztett káddal, ami a felújítások során került elő, a fölötte függő csillárral együtt.

Az épületben izgalmas kontrasztot ad a kortárs bútorzat és a korabeli enteriőr. Különleges belső tér az uralkodói hangulatú könyvtár, szlavón tölgyfából készült bútorzatával és mennyezetével, hatalmas kovácsoltvas csillárjával. Itt állították ki az épület eredeti alapkövét is, amelyen ma is jól olvasható Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina neve. A polcokon sorakozó, több száz kötet egy része eredetileg is itt volt.

A két évszázadot egy olyan szoba kapcsolja össze, ahol magunkra ölthetjük a 19. század jellegzetes ruhakölteményeit, és olyan sztereófotót készíttethetünk magunkról, amilyeneken Klösz György örökítette meg Magyarország mindennapjait a kastély építésének korában.

A kastély falai a felújítással nyerték vissza eredeti, kőhöz hasonló árnyalatukat, és visszakerültek a tetőre az eredeti díszek is. A belső terek rengeteg élményt kínálnak, és érdemes nagy sétát tenni a kertben a nyírt bukszusok, a virágágyások és a szökőkút között.

Annyit feltétlenül tudni kell a „házigazdákról”, hogy a Wenckheim-család kígyósi uradalmát az 1780-ban született Wenckheim József Antal virágoztatta fel, aki 1810 körül kis kastélyt is építtetett itt. Első két felesége halála után az idős gróf már közel hetvenedik életévéhez kezdett el udvarolni kulcsárnője 22 éves lányának, Scherz Krisztinának. 1847-ben házasodtak össze, és két évre rá megszületett egyetlen gyermekük, Wenckheim Krisztina Anna Mária Regina.

A kislány sorsa tragikusan alakult: édesanyja nem sokkal a szülés után elhunyt, édesapja pedig három év múlva. Így Krisztinára maradt az ország egyik legnagyobb uradalma; ekkoriban kezdték el „a leggazdagabb árvaként” emlegetni. 1872-ben ment férjhez unokatestvéréhez, Wenckheim Frigyeshez. Együtt kérték fel az ország legismertebb építészét, Ybl Miklóst, hogy tervezzen nekik új családi otthont Szabadkígyósra. Az eredmény 1879-re az ország egyik legnagyobb és leggazdagabban dekorált kastélya lett.

A Wenckheim-család 1944-ig élt a kastélyban; ekkor elmenekültek a közeledő Vörös Hadsereg elől. A háború után mezőgazdasági szakiskola költözött az épületbe. Az oktatógárda gondoskodásának köszönhetően a beépített bútorok zöme, a lámpatestek, a kápolna bútorai eredeti helyükön vészelték át az elmúlt évtizedeket. Az átfogó felújítás a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően kezdődhetett meg 2018-ban.

 

Forrás