Újabb 150 milliárd turisztikai fejlesztésekre – a Kolping Hotel már bele is húzott!

Újabb 150 milliárd turisztikai fejlesztésekre – a Kolping Hotel már bele is húzott!

Jelentős fejlesztésekkel készül az üzemszünet után május 29-én újrainduló alsópáhoki családbarát Kolping Hotel. A szállodában tartott alapkőletételen Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója bejelentette: további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány.

A Kolping 10 hektárnyi területen található épületegyüttesében a március közepe óta kezdődött üzemszünet idején sem állt le a munka: a fertőtlenítés mellett befejezték a korábban megkezdett beruházásokat, bővítették a vendégek számára kínált programlehetőségeket, a közeljövőben pedig nagy léptékű beruházásra készülnek.

Ami az eddigi munkákat illeti:

  • Elkészült a park közepén az óriáscsúszda és egy akadálymentes felvonó.
  • A szabadtéri medencék új burkolatot kaptak.
  • Befejeződött a recepció épületének külső és belső felújítása, ahol sok formabontó újdonság is található: például gyerekbejárat, külön gyerek check-in pult, interaktív játékfal.
  • Elkészült a fogadó téren egy szökőkút és egy egyensúlyozó játszótér.
  • Végeztek két apartmanház szobáinak és családi lakosztályainak belsőépítészeti felújításával.
  • Új kertvilágítás és új pihenő bútor került a parkba.

A projekt megvalósításának összköltsége: 880 millió forint volt, amiből az állami támogatás 318 millió forint volt. A fejlesztéseknek köszönhetően a szálloda immár megfelel a 4 csillag superior standardnek. A Bíráló Bizottság helyszíni minősítése alapján 2020. májusától a szálloda jogosult a védjegy használatra.

Mindemellett a hotelben letették az alapkövét a közeljövőben megvalósuló nagy léptékű beruházásnak: a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében készülő Bobo Fun kalandpark kialakításának. A projekt célja egy egyedülálló fedett élménypark létrehozása. A fő célcsoport az 5-15 éves korosztály, de a totyogók számára is lesz játéklehetőség.

Látványterven a Bobo Fun Kalandpark belső tere MTI/Varga György

Az épületben helyet kap egy 200 fős rendezvényterem is. Az élménypark elsősorban az aktív kikapcsolódást támogatja, ahol a vendégek a bátorságukat, ügyességüket is próbára tehetik, de modern elektronikai berendezések is szerepelnek a kínálatban. A siker érdekében nemzetközi tervező csapat állt össze. A 2783 négyzetméter területű új létesítményben legalább 25 élményelem lesz megtalálható. A projekt költségvetése 2 milliárd forint, a támogatás összege 950 millió forint.

Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és az újonnan létesülő Bobo Fun Park Kft. ügyvezetője – aki a közelmúltban adott interjút Az Utazó Magazinnak – elmondta: a 2008-as válság idején is a fejlesztésekben látták a kiutat, és egy bátor döntéssel most is ezt választották. A közel 2,1 milliárd forintos beruházással – ebből 950 millió forint támogatással – induló fejlesztés eredményeként a térség hiánypótló attrakciója, egy fedett élménypark épül a jövő év nyarára.

Alsópáhok, 2020. május 19.
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója MTI/Varga György

– A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Alsópáhokon. Guller Zoltán a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és egy újabb alapkőletétele alkalmából a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: minden magánszálláshely szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra még az idén.

Mint mondta: a vírus okozta válságból való kilábalást a fejlesztések folytatása segíti, így a turizmusban a kormány még magasabb fokozatba kapcsolt, amikor a fejlesztésekről döntött. Folytatódnak a strandok, csúszdák, tourinform irodák fejlesztései, a Bahart több milliárd forintért vásárol hajókat, illetve szállodák és panziók épülnek, továbbá több mint 100 attrakciófejlesztés zajlik jelenleg is.

Kitért rá, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program 2017-ben indult szálláshelyek megújítására és újak építésére. Eddig 750 panzió kapott támogatást, amelynek révén 1000 szoba épül és 4700 szobát újítanak fel. Ezek közül 510 panzió már idén nyáron üzemel.

A vezérigazgató bejelentette, hogy új szakaszba lép a Kisfaludy Program, még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. Emellett 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítását is támogatják. A 85 milliárd forint forrás mellé a vállalkozók további 85 milliárd forintot biztosítanak, így összességében 170 milliárd forinttal járul hozzá mindez a hazai turizmus fejlesztéséhez- emelte ki Guller Zoltán.

Mindezen felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban. A program célja, hogy 28 000 szálláshely összesen 55 000 szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban. Ezeken túl mg májusban 5 milliárd forint keretösszeggel írnak ki pályázatot Balaton-parti kempingek fejlesztésére.

Czigány Sándor, Alsópáhok független polgármestere (b), Szabó János, a Magyar Kolping Üdülési Alapítvány ügyvezetõje (b2), Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetője (b3), Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott (k), Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j3), Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere (j2) és Bobo, a Kolping szálloda kabalafigurája az időkapszula elhelyezésén a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkőletételén Alsópáhokon 2020. május 19-én.
MTI/Varga György

A pályázatra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül lehet jelentkezni, de várják azokat is, akik eddig még nem regisztráltak. A támogatást még ezen a nyáron folyósítják, azt december 31-ig kell felhasználni – ismertette a vezérigazgató.

Forrás