„Szerelmes Füred” futóverseny Valentin napon

„Szerelmes Füred” futóverseny Valentin napon

A koronavírus-járvány kifejezetten érzékenyen érintette a turisztikai szektort, Balatonfüred azonban még így is nagyon népszerű úticél maradt.

„Az utazási és határátkelési szabályok szigorodása miatt jelentősen kevesebb külföldi turista érkezett a városba, azonban a belföldiek száma rohamosan nőtt. A tengerpart helyett a Balatont választók között még mindig Balatonfüred a legkedveltebb nyaralóhely, a nyári hónapokban mintegy 784 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban” – jelentette be évértékelőjében Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

Nem véletlen, hogy az északi part „fővárosa” ilyen kedvelt, hiszen nem csupán a „magyar tenger” kínál ezernyi szórakozási lehetőséget, hanem a szűkebb és a tágabb környezet is. Gondoljunk csak Tihanyra, ahol a bencés apátságot még I. András király Szűz Mária tiszteletére alapította. II. József a rendet feloszlatta, ám tagjai csaknem 5 évtized után visszatértek, s felújították templomukat.

Forrás: mtu.gov.hu

Balatonfüred közkedveltségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Az ország minden tájáról érkeztek ide a nyaralók, s építették fel csodás villáikat. A település centrumában álló Horváth villa nevét építtetőjéről, a tekintélyes Szentgyörgyi-Horváth családról kapta. A copf- stílusú házban rendezik az Anna bálokat. A szórakozás és az egészség a balatoni élet velejárói. A Balatonfüredi Színházat Kisfaludy Sándor javaslatára közadakozásból 1831-ben építették. Kisfaludy Sándornak egyébként Badacsonyban volt présháza. Ott élt a híres költő feleségével, Szegedy Rózával, ám felesége halála után teljesen visszavonult, egyedül az évente megrendezett balatonfüredi nyár programja vidította fel. A színházat 1878-ban lebontották, s helyén építették fel a Gyógytermet.

Az 1700-as évek elején fedezték fel a savanyúvizet, ami megváltoztatta a város életét. A mai kórház helyén fakadt a savanyúvizes forrás. A tulajdonos a forráshoz fürdőházat építtetett, s halála után özvegye a fürdőt Schuster József orvosnak adta el, az örökösöktől a tihanyi apát, Gróf Esterházy Károly vette meg, s az ingatlant a hét kisebb fürdőházzal és 23 fürdőkáddal és savanyúvízi gyógyhelyet alakított ki. Az első épület az Ófürdőház volt, majd felépült a klasszicista stílusú Újfürdőház is. Az egész épületegyüttest Erzsébet Szanatóriumnak nevezték, ez lett később az Állami Szívkórház, mely 2013-ban ünnepelte a centenáriumát.

Világhíres sétányán az első fát, a sétány névadója, a híres hindu költő, Rabindranath Tagore ültette annak örömére, hogy meggyógyult a füredi szanatóriumban. A hársfát több emlékfa is követte, Wigner Jenő, Teller Ede, Farkas Bertalan, Göncz Árpád nevéhez is fűződik egy fa. Ez volt a múlt. S a jelen: a hagyományokhoz híven, 2021-ben is megrendezik a Szerelmes Füred futóversenyt. Izgalmas futás a Valentin-nap hétvégéjén, mely garantáltan emlékezetessé teszi a szerelmes pároknak az év legromantikusabb időszakát!

Dunay Csilla

Forrás