Utazás járvány idején: kelendőek a lakóautók

Utazás járvány idején: kelendőek a lakóautók

A haszongépjárművek és lakóautók piaca növekszik a jelenlegi nehéz körülmények ellenére vagy éppen annak hatására. Németországban például a lakóautók forgalomba helyezésének száma a mintegy 80.000-es értékével 2020-ban új csúcsokat ért el a Német Lakóautó Ipari Szövetség (CIVD) szerint – írta sajtóanyagában a Mercedes.

A gyártó szerint Európa többi részén és az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, és a 2021-es előrejelzések hasonlóképpen ígéretesek. Különösen az olyan kompakt lakóautók piaca növekszik, amelyek utazásra és mindennapi használatra is alkalmasak. A Mercedes-Benz ki is használja a lehetőséget, és számos fejlesztéssel teszi még vonzóbbá a Marco Polo lakóautó családját is.

A Marco Polo család, amelynek tagjai a teljesen felszerelt Marco Polo lakóautó valamint a felnyitható tetővel és ággyá alakítható ülésekkel rendelkező Marco Polo HORIZON és ACTIVITY modellek, 2021 tavaszától opcionálisan a következő új felszereltségekkel lesz elérhető:

  • A Marco Polo HORIZON és ACTIVITY esetében elérhető lesz a külső áramforráshoz való kapcsolódás lehetősége. A 230 V-os csatlakozó a hosszabb kempingtartózkodást is támogatja, még kényelmesebbé téve a használatukat.
  • URBAN GUARD védelem az összes modellváltozatnál: az URBAN GUARD akusztikusan és vizuálisan is figyelmeztet, ha betörést vagy lopást észlel. Lopás esetén a Mercedes me connect segítségével az eltulajdonított jármű nyomonkövethető és tartózkodási helye beazonosítható. Holttérfigyelő hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztetéssel: parkolóhelyről történő kitolatáskor a jármű akusztikus jelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha egy másik jármű érkezik oldalról.

Saját Marco Polo lakóautó családja mellett a Mercedes-Benz Vans szorosan együttműködik különböző lakóautó-gyártókkal, és kiváló alapokat szolgáltat az átépítéshez. 2021-ben a Pössl, a felső-bajorországi lakóautó-gyártó, amely kimondottan középkategóriás modellek átépítésére szakosodott, két új lakóautót mutat be a Mercedes-Benz V-osztály és Vito alapjain az európai piac számára: a Campstart és a Vanstart. Most első ízben az Amerikai Egyesült Állomokba is betörnek a Mercedes-Benz Vans közepes méretű modelljei a lakóautók szegmensébe. A szegmens egyik első amerikai gyártója, a dél-karolinai Charleston-ban található Driverge Vehicle Innovations is számol a Vitóval, amely alapot szolgáltat Metris Getaway modelljükhöz.

A harmadik generációs Sprinter piaci bevezetése óta a Mercedes-Benz Vans nagyméretű modellje a lakóautó szegmensben is sikert sikerre halmoz.

„2018 óta a Sprinter alapjain számos új lakóautót mutattak be világszerte. Csupán az elmúlt hat hónapban közel tucatnyi új modell ünnepelhette világpremierjét; az egyszerűbb kemping kivitelektől kezdve a részben vagy teljesen integrált lakóautókig. Ezek között megtalálhatók régóta ismert gyártók termékei, mint a Bürstner, a Carthago, az Eura Mobil, a Frankia, a Hymer, a Kabe vagy a La Strada. Emellett viszont a Sprinter startup vállalkozásokat is megihlet, mint a wangeni illetőségű Alphavan” – mutatott rá a gyár illetékese.

Forrás