Kirándulásajánló: Sasbérci Kilátó

Kirándulásajánló: Sasbérci Kilátó

Évszázados múltja van a Sasbérci kilátónak, amit Pappenheim Szigfrid gróf feleségének Károlyi Erzsébetnek építtetett: az eredetileg toronyként funkcionáló építmény alsó szintjén egy erdész család lakott a felső szint pedig vadászpihenőként szolgált.

A Sasbérci kilátó a Cserhát legmagasabb pontjá, 469 méter magasságban áll, a Szandavár és a Tepke csúcsai között. A kilátó az 1930-as évektől elhanyagolttá vált, de az 1950-es évekig még minden nehézség nélkül használták szálláshelyként. 1998-ban vált sürgetővé a kilátó megmentése, végül a helyreállítás csak 2001-ben kezdődött el. A renoválás 2002-ben ért véget, amelyet azóta újabb felújítás követett, így mára a látogatók teljes biztonságban gyönyörködhetnek az őket körbevevő tájban. 2017-ben kiváló minőségű vörösfenyőre cserélték a teraszrész faanyagát. A tervek szerint az alsó szint turistaszállóként funkcionálhat majd a későbbiekben.

A kilátó nyitvatartása időszakos, Területe teljes mértékben állatbarát és parkolási lehetőséget is nyújtanak a turisták számára, amely szintén díjmentesen áll rendelkezésükre. A kilátó mellett padok és asztalok is találhatók. A Sasbérci kilátóból a Börzsönytől egészen a Mátráig elláthatunk. Jó idő esetén a Tátrát is meg lehet pillantani. Megközelítése gyalogosan Bujákról, az erdészeti tanösvényen, egy zöld tölgyfalevél szimbólummal jelzett úton közelíthető meg. A 7 kilométer hosszú útvonal érinti a Kálvária-hegyet és Buják várát is. Kerékpárral is nekivághatunk a túrának, azonban 300 métert gyalogosan kell megtennünk a kilátóig. A Sasbérci kilátó fiataloknak, időseknek és családos látogatóknak is erősen ajánlott.

Müller Fanni

Forrás