Olasz idegenforgalom: megcélozzák a pandémia előtti szintet

Olasz idegenforgalom: megcélozzák a pandémia előtti szintet

Nem ígérkezik könnyű feladatnak két és fél év járvány után helyreállítani a 2019-es nyár turistaforgalmát Massimo Garavaglia idegenforgalomért felelős olasz miniszter szerint, aki az ágazatban 350 ezres munkaerőhiányról beszélt.

Massimo Garavaglia hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az olaszországi idegenforgalom az idén nyáron ismét hozza a három évvel ezelőtti szintet. “Jobb magasra tenni a mércét, de tudjuk, hogy nehéz lesz” – jelentette ki. Az idegenforgalomért felelős tárca nélküli miniszter székét Mario Draghi kormánya vezette be a pandémia utáni gazdasági helyreállítási program részeként.

Garavaglia, aki a jobboldali Északi Liga politikusa, elmondta, hogy áprilisban országosan 41,7 százalékos volt a szálláshelyek kihasználtsága. A nyári hónapokban az olaszországi repülőtereken azonban már a forgalom majdnem négyszáz százalékos emelkedésére számítanak a tavalyi év ugyanazon időszakához képest, de 2019. nyarával összehasonlítva – a becslések szerint – továbbra is mintegy harminc százalékkal kevesebb lesz az érkezések és indulások aránya. A legtöbb látogatót Németországból, Franciaországból és Nagy- Britanniából várják.

A számítások szerint Rómát az országba belépő külföldi turisták 10,4 százaléka keresi fel: a fővárosba tavalyhoz képest kétszáz százalékkal több külföldivel számolnak, így számuk elérheti az 5,4 milliót. Velencébe – ahol 2019-ben a látogatók száma megközelítette a 13 milliót – az idén év végéig 5,3 millió turistát, Milánóba 2,8 milliót, Firenzébe pedig 2,6 millió külföldi látogatót várnak.  A miniszter megjegyezte, hogy az ukrajnai háború távol tartja az orosz turistákat, akiknek hiánya elsősorban Rómában és Milánóban lesz érezhető. Úgy vélte, az idegenforgalom újraindítására az országok közti versengés helyett európai szintű együttműködésre van szükség. “Így a távolabbról érkezők akár több európai országot is érinthetnek, valamint közös célt képviselhet az idegenforgalmi szezon meghosszabbítása is” – fogalmazott Garavaglia.

A politikus szerint problémát a munkaerőhiány jelent, jelenleg 250-350 ezer állás betöltetlen az idegenforgalomban. Massimo Garavaglia szerint megoldást az ágazat vállalkozásainak támogatása jelenthet. (MTI)

Forrás